Wanneer is Nederland ontstaan?

Wanneer is Nederland ontstaan? De vraag wanneer Nederland ontstaan is kun je niet zomaar beantwoorden. Er wonen al heel lang mensen op de grond waar wij Nederlanders nu op wonen. Toch werden deze mensen heel lang geen Nederlanders genoemd. Waar wij nu wonen heeft lange tijd het Bourgondische rijk geheerst, tot in de 15e eeuw een aantal gewesten van dat rijk in opstand kwamen. Daarmee kunnen we een moment in de geschiedenis markeren als het ontstaan van Nederland.

1384: Het Bourgondische Rijk op Nederlandse bodem

Hertogen van Bourgondië hebben langere tijd geregeerd op Nederlandse bodem. In die tijd werd dit nog geen Nederland genoemd. Deze hertogen voegden afzonderlijke gebieden samen om er een grotere eenheid van te maken. In 1384 verwierf Filips de Stoute de graafschappen Vlaanderen en Artesië, dit was voor het eerst dat het Bourgondische Rijk de scepter ging zwaaien op grond van het huidige Nederland. Deze periode duurde van 1384 tot en met 1482, de regering ging toen over naar het huis Habsburg als de Habsburgse Nederlanden.
Kaart Bourgondië Nederland
Afbeelding: Het Bourgondische Rijk in de 15e eeuw

Afbeelding gemaakt door: Marco Zanoli (sidonius 13:01, 24 April 2008 (UTC)) (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

1477: Het ontstaan van een eigen bestuur, het ontstaan van Nederland?

In 1477 kwamen een aantal gewesten van het Bourgondische rijk in opstand tegen het Bourgondische gezag. Op 14 maart 1477 dwongen zij tijdens die opstand het zogeheten Groot Privilege af. Het Groot Privilege omvatte onder meer dat de gewestelijke staten zonder toestemming van het Bourgondische gezag samen konden komen. Daarnaast werd het Nederlands in Holland en Zeeland de officiële bestuurstaal. Op basis van het ontstaan van een eigen bestuur en de invoering van Nederlands als officiële taal kan 1477 genoemd worden als het jaar waarin Nederland is ontstaan.

Groot Privilege van Maria van Bourgondie NL-HaNA 3.22.01.01 683 02

Afbeelding: Het Groot Privilege

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 3 Gemiddeld: 4.7]

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Henk Smit schreef:

  Interessant stuk, ik dacht dat Nederland was ontstaan in de tijd van Willem van Oranje

 2. Yves schreef:

  Beste Henk, Willem van Oranje kwam in de Tachtigjarige Oorlog (1566-1648) in opstand tegen het hierboven genoemde Huis Habsburg. Deze oorlog resulteerde wel in de overwinning van Nederland en de internationale erkenning van de Noordelijke Nederlanden als onafhankelijke staat.

 3. Willem steen en berg schreef:

  Cool

 4. Smieth schreef:

  Super koel en rond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *