Wanneer ontdekte Columbus Amerika?

Columbus ontdekt Amerika

Columbus staat bekend als de ontdekkingsreiziger die Amerika heeft ontdekt. Dat wil zeggen, de eerste Europeaan die Amerika ontdekte. Waarschijnlijk klopt dit trouwens niet helemaal, want de Vikingen waren al eens op land geweest dat bij het continent Noord-Amerika hoort. Maar Columbus is toch de geschiedenis in gegaan als de ontdekker. Maar wanneer was het dat Columbus Amerika ontdekte? Lees dat en meer over Columbus in dit artikel.

Columbus ontdekt Amerika

Columbus ontdekte Amerika in het jaar 1492 op 41-jarige leeftijd onder de Spaanse vlag. Hij stak de Atlantische Oceaan over in de veronderstelling dat hij Indië zou bereiken. Maar dit bleek dus niet het geval. Hij ontdekte een heel nieuw continent waardoor zijn naam voor altijd de geschiedenis boeken in is gegaan.

De ontdekking van Amerika was een ontzettend belangrijke gebeurtenis voor de wereldgeschiedenis. Europese landen gingen de Amerikaanse continenten koloniseren. Zij namen niet alleen de macht over op deze twee continenten, maar de grote hoeveelheden aan land en grondstoffen die zij vergaarden zorgden ook voor de opkomst van Europa als het machtigste continent ter wereld.

Was Columbus écht de ontdekker van Amerika?

Geschiedkundigen zijn er wel redelijk over uit dat Columbus niet de eerste Europeaan was die Amerika ontdekte. Rond het jaar 1000 landden Vikingen onder de aanvoering van Leiff Eriksson al in Vinland, een land ten westen van Groenland. Zij ontdekten ook Hellulanden en Markland. Dit waren delen van het huidige Amerika. Deze theorie wordt bevestigd door opgravingen.

Hoewel de Vikingen dus hoogstwaarschijnlijk de eerste Europeanen waren die voet aan wal zetten in Amerika, zijn ze er niet gebleven. De Vikingen hebben nooit een grote machtspositie in Amerika gehad en hebben het continent al na enkele jaren verlaten.

Ten tijde van de aankomst van Columbus in Amerika was er in Europa niks bekend van het tijdelijke verblijf van de Vikingen op het continent. Pas in de 19e eeuw kreeg Eriksson deze eer weer toegeschreven. Om deze reden en vanwege de impact die de ontdekking door Columbus had is het Columbus die als dé ontdekker van Amerika bekend staat.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 5 Gemiddeld: 2]

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. lallemand schreef:

    15000 jaar geleden kwamen de eerste ontdekkers uit het huidige Siberie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *