Wanneer ontdekte men dat de aarde rond is in plaats van plat?

Ondanks de ‘platte aarde-theorieën’ die voornamelijk op het internet circuleren wordt door de meeste mensen aangenomen dat de aarde een bolvormige planeet is. De kromming van de aarde is ook zichtbaar vanuit een vliegtuig, en zelfs op open zee kan men zien dat de aarde een ronde vorm heeft. Maar sinds wanneer weten mensen dat de aarde een bolvormige planeet is?

aarderondplat2

Is de aarde rond?

Vaak wordt beweerd dat we pas sinds Columbus weten dat de aarde rond is. Allereerst moet gezegd worden dat de aarde bolvormig is, maar niet perfect rond. Natuurkundigen Huygens en Newton vermoedden in de zeventiende eeuw al dat de aarde geen perfecte bol was en onderbouwden dit vermoeden met berekeningen. Pas in 1735 werd door middel van metingen in Lapland en Peru aangetoond dat de aarde geen perfecte bol is. De aarde draait om zijn as en om de zon. De centrifugale krachten die hieraan te pas komen zorgen ervoor dat de aarde geen perfecte ronde bol, maar eerder een afgeplatte bol is.

Ondanks dat in de achttiende eeuw bekend werd dat de aarde geen perfecte bol is, was het toen wel al duidelijk dat de aarde in ieder geval een ‘bolvormige’ planeet is. Maar sinds wanneer is dan bekend dat de aarde een bolvormige planeet is?

Wanneer ontdekte men dat de aarde ‘rond’ is in plaats van plat?

In Mesopotamië (ongeveer vanaf 6000 voor Christus) werd de aarde gezien als een platte schijf die in de oceaan dreef. In de klassieke oudheid waren er al veel (natuur-)filosofen die een idee hadden wat voor vorm de aarde had.  In de zesde eeuw voor Christus concludeerde de Griekse filosoof Anaximandros dat de aarde de vorm van een cilinder had met een platte, ronde top.

aarderondplat4

Reconstructie van een kaart van Anaximandros, waarop we de de ‘ronde, platte kop van de cilinder’ van boven zien.

Echter, in de zesde eeuw voor Christus leefde ook de Griekse wiskundige en filosoof Pythagoras. Hij verklaarde dat de aarde een bolvormige planeet moest zijn, net als alle andere planeten, omdat hij harmonie in het universum zag en de cirkel-/bolvorm is de meest geometrische vorm van het universum.

In de vijfde en vierde eeuw voor Christus verklaarden ook de Griekse filosofen Plato en Aristoteles dat de aarde een bol was. Aristoteles vertelde dat in Egypte sterren zichtbaar waren die niet in noordelijke gebieden zichtbaar waren. Dit kon alleen een gegeven zijn als de aarde een gekromd oppervlak was. Aristoteles vermoedde dat de aarde niet zo’n grote bol kon zijn, omdat bij het noord- of zuidwaarts reizen al snel bepaalde planeten of sterren niet meer zichtbaar waren.

De Indiase  astronoom Aryabhatta berekende in de zesde eeuw na Christus de vorm van de aarde en de beweging van de planeten. De aarde moest volgens zijn berekeningen een bol zijn met een omtrek van ongeveer (in huidige eenheden) 40.000 kilometer. Hij legde ook uit dat de aarde om zijn eigen as draaide. Daarmee verklaarde hij de bewegingen van de hemellichamen.

Columbus

Wist men in de tijd van Columbus dan blijkbaar wel allang dat de aarde een bolvormige planeet was? het antwoord is ja. Columbus wist wel degelijk dat de aarde rond was en hoopte dat hij via een andere weg Azië zou bereiken als hij steeds richting het westen bleef varen. Hij wist echter niet dat er nog een heel ander continent op zijn route zou liggen. Op deze wijze heeft Columbus Amerika ontdekt. Maar als hij niet had geweten dat de aarde een bolvormige planeet was, had hij waarschijnlijk nooit de route richting Amerika genomen.

ontdekking Amerika door Columbus

Columbus ontdekte Amerika door richting het westen te varen.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 31 Gemiddeld: 2.8]

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. ddfdgfghgt schreef:

    dankje wel

  2. Mark schreef:

    Pythagoras leefde in de 6de eeuw voor Christus. Niet in de 16de.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *