Wanneer was de Gouden Eeuw?
De Gouden eeuw is een periode uit de Nederlandse geschiedenis. Sinds het ontstaan van Nederland tot vandaag de dag is ons land nooit zo’n grote mogendheid in de wereldpolitiek geweest als in de Gouden Eeuw. Veel mensen kennen de term en weten ongeveer wat de Gouden Eeuw is. Maar wanneer was de gouden eeuw precies? We vertellen het je graag.
De Gouden Eeuw
De Gouden Eeuw is een periode waarin Nederland, toen heette ons land nog de Republiek der (Zeven Verenigde) Nederlanden, een grote speler was in de wereldpolitiek. Het waren de handel en de nijverheid die zorgden voor deze globale vooraanstaande positie. In de Gouden Eeuw was de Nederlandse zeemacht ontzettend sterk. Uiteraard had de zeemacht ook een flinke bijdrage in de Nederlandse machtspositie.
Wanneer was de Gouden Eeuw precies?
De naam duidt erop dat de Gouden Eeuw 100 jaar duurde. Dit klopt niet helemaal, maar de Gouden Eeuw viel wel ongeveer samen met de 17e eeuw.
De start van de Gouden Eeuw
Door diverse bronnen worden meerdere jaartallen toegekend aan de start van de Gouden Eeuw. Sommige kiezen voor het jaar 1602, omdat toen de VOC werd opgericht. Ook het jaar 1609 wordt genoemd, het jaar waarin het Twaalfjarig Bestand startte.
Een veelgebruikte indeling van deze periode is die van Jonathan Israel. Hij maakte een onderscheid tussen de vroege Gouden Eeuw van 1588 tot 1647 en de late Gouden Eeuw van 1647 tot 1702.
Rampjaar 1672
Het jaar 1672 is een jaar in de Gouden Eeuw dat bekend staat als het rampjaar. Een oud gezegde luidt: “het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos”.
In 1672 startte de zogeheten Hollandse Oorlog. De toenmalige Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd aangevallen door meerdere landen: Engeland, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen.
Het einde van de Gouden Eeuw
Het eind van de Gouden Eeuw wordt nagenoeg altijd op 1702 bepaald. In dat jaar overleed Stadhouder en koning van Engeland Willem III. In hetzelfde jaar verklaarde de Franse zonnekoning koning Lodewijk XIV de oorlog aan de Republiek der Nederlanden.
Recente reacties