Wat was de Kristalnacht? Wanneer en waarom vond deze nacht plaats?

Kristallnacht

Kristalnacht

Kristalnacht was een nacht in Duitsland in de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. De nazi’s in Duitsland organiseerden een actie die gericht was tegen de Joodse inwoners van Duitsland. Deze vond plaats in de nacht van 9 op 10 november 1938. Gevoed door de Jodenhaat van Hitler werden door heel Duitsland Joden en Joodse eigendommen aangevallen. Het brein achter de Kristalnacht was Joseph Goebbels. Er werden ongeveer 1000 tot 2000 synagogen in brand gestoken. Daarnaast werden ongeveer 7500 bedrijfspanden vernield. Ook andere gebouwen zoals scholen en begraafplaatsen, maar ook woonhuizen, werden vernield. De brandweer mocht niet ingrijpen. Zeker 400 Joden kwamen deze nacht door om het leven, sommige van hen werden tot zelfmoord gedreven.

winkels een dag na Kristallnacht

Waarom heet deze nacht Kristalnacht?

Tijdens Kristalnacht werden duizenden panden en eigendommen van Joodse inwoners van Duitsland vernietigd. Tijdens deze acties sneuvelde enorm veel glaswerk waardoor de straten bezaaid lagen met glas. Kristal verwijst naar de kleine stukjes glas die de straten bedekten en die op kristal leken.

Veel Joden vonden de naam Kristalnacht later een slechte keuze. De naam zou te eufemistisch zijn gezien de ernst van de gebeurtenissen. De naam zou de wreedheid van de handelingen in die nacht te veel verbloemen.

Aanleiding voor de Kristalnacht

Nadat Adolf Hitler in 1933 aan de macht kwam in Duitsland werd de situatie steeds slechter voor de Joden. Het begon met borden op de straten met haatdragende teksten richting de Joodse bevolking. Deze pesterijen werden steeds serieuzer en ook vanuit de regering werd Joden van alles ontnomen. Zo mochten zij op een gegeven moment geen ambtelijke functies meer bekleden en verloren zij in 1935 hun burgerrechten.

Hitler wilde geen Joden meer in Duitsland. Hoewel in 1938 al ca. 160.000 Joden waren gevlucht uit Duitsland ging het naar zijn mening niet snel genoeg. Op 18 oktober 1938 gaf Hitler het bevel om 12.000 Joden het land uit te zetten. Zij werden gedeporteerd naar de grens van Polen. Hier werden zij zonder voorzieningen achtergelaten. Regelmatig waren ze daar het slachtoffer van geweld waarbij ook doden vielen.

De familie van de 17-jarige Joodse Herschel Grynszpan werd ook uit Duitsland gedeporteerd. Grynszpan woonde in Parijs bij zijn oom in. Hij ontving een brief van zijn zus die hem informeerde over de onmenselijke situatie. Toen hij later in de kranten meer verhalen las over de deportatie wilde hij een daad stellen. Op 7 november 1938 schoot hij in de Duitse ambassade in Parijs de diplomaat Ernst Vom Rath dood. Vom Rath zou later overlijden aan zijn verwondingen.

Joseph Goebbels gebruikt dood Vom Rath

Joseph Goebbels gebruikte de dood van Vom Rath om het vertrouwen van Hitler en de Duitse bevolking te herwinnen. Hij had een liefdesaffaire gehad met een Tsjechische actrice en dit was een publiek schandaal geworden. De dood van Vom Rath benutte hij om de Joden flink zwart te maken. Hiermee maakte hij voor Hitler de weg vrij om een actie tegen de Joden te starten. Twee dagen na de aanval, op 9 november, kreeg Goebbels toestemming van Hitler om een geweldactie tegen de Joden te starten. Dit werd de Kristalnacht.

Joden lopen met ster na Kristallnacht

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 1 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. annie oeseburg schreef:

    verschrikelijk die arme joodse mensen wat is daar in godsnaam gebeurd krijg het te koud van

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *