Wat was de Spaanse Inquisitie?

De inquisitie was een instelling van de Rooms-katholieke kerk die vanaf de 12e eeuw de taak kreeg ketters op te sporen en te berechten.In 1157 riep de kerk voor het eerst op tot de vervolging van ketters.

Wat was de Spaanse Inquisitie?

Een bekend historisch begrip is de Spaanse Inquisitie. Dit was een in 1478 in Spanje opgerichte rechtbank die als taak had de katholieke doctrines te handhaven en ketters op te sporen tijdens de heerschappij van de Spaanse monarchie.

Iedereen die zich niet aan de doctrines van de katholieke kerk hield werd opgepakt en veroordeeld. In een aantal gevallen  kregen ketters nog de mogelijkheid zich te verzoenen met de kerk om zwaardere straffen te ontlopen, maar in veel gevallen werden ketters tot de brandstapel veroordeeld.

De meeste veroordeelden moesten hun schuld publiekelijk belijden en moesten een gevangenisstraf uitzitten, of werden verbannen. Meestal werden ook alle bezittingen van de veroordeelde in beslag genomen. Verdachten werden zelden vrijgesproken.

De Spaanse inquisitie werd in 1834 afgeschaft.

Aantal slachtoffers van de Spaanse Inquisitie?

De schattingen van het aantal processen dat de Spaanse Inquisitie heeft gevoerd lopen uiteen. Het is onmogelijk vast te stellen hoeveel processen er precies zijn geweest, omdat er te veel documenten van de inquisitie verloren zijn gegaan. Schattingen lopen uiteen van 40.000 processen tot 150.000 processen. Er wordt geschat dat van al deze processen nog geen 2% van de veroordeelden op de brandstapel terecht kwam. Dit zou betekenen dat er tussen de 800 en de 3000 mensen vermoord zouden zijn door de Spaanse Inquisitie in een periode van bijna 400 jaar.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 5 Gemiddeld: 4.8]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *