Wat eten vlinders?

Vlinders staan bekend om hun vaak prachtig gesierde en gekleurde vleugels. Naar schatting zijn er meer dan 160.000 verschillende soorten vlinders op de wereld.

Maar wat eten vlinders eigenlijk? Wij leggen het je uit.

Wat eten vlinders in de zomer?

Vlinders eten met hun zogeheten ‘roltong’, ook wel met een duur woord proboscis genoemd. Dit is een buisvormig, oprolbaar orgaan dat de vlinder kan uitrollen om nectar uit bloemen te kunnen zuigen. Vlinders eten dus voornamelijk nectar.

Vlinders zijn ook geneigd om andere fruitige of zoute sappen van oppervlakten te drinken. Zo wil het ook wel eens gebeuren dat vlinders op mensen landen, om zo het zweet van de huid te drinken!

Maar het voornaamste voedsel van vlinders is dus nectar, die ze uit bloemen halen. Dit vergt natuurlijk wat aanpassingsvermogen van de vlinder, want bloemen zijn alleen maar beschikbaar in en rond de zomerperiode.

Wat eten vlinders in de winter?

In de winter eten vlinders niets. De winters in Nederland zijn voor de meeste vlinders gewoonweg te koud. Daarom brengen de meeste vlinders de winters door als eitje, rups, of pop. Andere vlinders zoeken een schuilplek op in een holte, of een andere warme en beschutte plek, waar ze een soort winterslaap houden. Er zijn ook vlinders die in de winterperiode naar het buitenland vertrekken. Zij planten zich in het voorjaar voort in Nederland. In een ander artikel dat wij schreven lees je meer over de levencyclus van een vlinder. De nieuwe generatie vertrekt in het najaar naar het warmere buitenland, totdat het in het voorjaar weer terugkeert in Nederland.

Rupsen zijn de larven van vlinders. Rupsen eten de bladeren van verschillende planten. Welke bladeren dit zijn is afhankelijk van de vlindersoort. De ene vlindersoort wordt aangetrokken tot andere planten dan de andere vlindersoort. Veel mensen hebben de snelgroeiende vlinderstruik in hun tuin, omdat deze veel vlinders aantrekken.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 4 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *