Wat is Ayahuasca?

ayahuasca1

In het tropische regenwoud in het Amazone-gebied in Zuid-Amerika gebruiken sjamanen van indianenstammen Ayahuasca bij de uitvoering van rituelen. Dit doen de sjamanen om ziekten te genezen, of om in contact te komen met de ‘geestenwereld’.

Wat is Ayahuasca?

Ayahuasca is een hallucinogene drank. Ayahuasca is geen alcoholische drank, maar een soort thee.  Ayahuasca betekent ‘slingerplant van de ziel’. De sjamanen maken de drank voor zichzelf, of voor gegadigden om op te drinken tijdens een ritueel. De drank wordt al zeker honderden jaren gebruikt door sjamanen in het regenwoud van Bolivia, Peru en Ecuador.

ayahuasca2

Effecten Ayahuasca

De effecten van Ayahuasca zijn zeer sterk en zorgen voor een intense ervaring. De bijnaam van Ayahuasca is ook wel ‘la Purga’, oftewel ‘de zuivering’, omdat Ayahuasca het lichaam van binnen reinigt. Kort na inname van de drank wordt de gebruiker duizelig en misselijk en gebeurt het vaak dat diegene moet overgeven of diarree krijgt. Ayahuasca zou echter niet alleen een lichamelijke reiniging/zuivering zijn. Het grootste effect heeft de Ayahuasca waarschijnlijk op de geest van de gebruiker, die wordt geconfronteerd met intense visuele hallucinaties. De gebruiker zal in eerste instantie kleuren en geluiden intenser ervaren, maar kan uiteindelijk de ervaring beleven in andere onbekende werelden terecht te komen. Veel gebruikers menen ook dat zij tijdens het trippen met onbekende entiteiten, of met overleden voorouders gecommuniceerd te hebben.

Een Ayahuasca-trip kan 2 tot 6 uur duren. De gebruiker wordt door de Ayahuasca dus urenlang uit de bekende fysieke wereld gehaald. Veel mensen gebruiken daarom ook Ayahuasca voor hun spirituele ontwikkeling.

Ingrediënten Ayahuasca

Ayahuasca is een volledig natuurlijk product. De drank wordt gemaakt uit de plant Psychotria viridis en de liaan Banisteriopsis caapi. De plant bevat de psychoactieve stof dimethyltryptamine, oftewel DMT, die ook in zekere mate te vinden is in de pijnappelklier in de hersenen van de mens.  De liaan bevat MAO(monoamino-oxidase)-remmers. Als de Ayahuasca gedronken wordt en in de maag terecht komt zorgt de monoamino-oxidase, een groep enzymen, ervoor dat de DMT uit de Ayahuasca niet bij de hersenen kunnen komen. De liaan met de MAO-remmers zorgt ervoor dat de enzymen in hun werking geremd worden en de DMT wél de hersenen kan bereiken.

Ayahuasca in Nederland?

DMT staat op lijst 1 van de Opiumwet in Nederland en wordt hier dus gezien als illegale harddrug. Ayahuasca bevat DMT en is daarom ook illegaal. Er is echter één uitzondering op de wet in Nederland. Sinds 2001 heeft de Santo Daimo-kerk bevoegdheid gekregen Ayahuasca te gebruiken als medicijn bij rituelen.

Ayahuasca en wetenschap?

Het is lastig om de effecten van Ayahuasca te bestuderen omdat de ervaringen van de gebruiker buiten de zintuiglijke concepten van de mens lijken te vallen. Wel zijn veel wetenschappers en onderzoekers zich gaan verdiepen in de effecten van Ayahuasca. Onderzoekers zoals Timothy Leary, Terence McKenna en Graham Hancock pleitten voor de legalisatie van Ayahuasca en DMT, omdat de ervaring van een Ayahuasca-trip volgens hen kan bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van mensen en daarmee de ontwikkeling van de gehele mensheid.

Hieronder een filmpje van Graham Hancock over Ayahuasca en aangrenzende zaken:

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 1 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *