Wat is de grootste waterkrachtcentrale ter wereld?

Drieklovendam

De grootste waterkrachtcentrale ter wereld is de Drieklovendam, deze bevindt zich in de rivier de Jangtsekiang. Dit is de op twee na langste rivier ter wereld. De Drievenklovendam bevindt zich stroomafwaarts van de Drie Kloven. Dit zijn kloven in China waar de Yangtsekiang doorheen stroomt.

Waterkrachtcentrales maken gebruik van het vervalen van grote rivieren om groene energie op te wekken. De grootste waterkrachtcentrales zijn meteen ook de grootste elektriciteitscentrales ter wereld. Bij het opwekken van energie gebruik makend van waterkacht wordt niet of nauwelijks CO2 uitstoot gecreëerd. Toch zijn er wel gevolgen voor de natuur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de invloed op de natuurlijke habitat. Bepaalde trekvissen zoals forel of zalm kunnen door dammen worden afgesloten van hun paaigebied.

Bouw van de waterkrachtcentrale

De bouw van deze grootste dam ter wereld werd gestart in 1994. Het duurde twaalf jaar om hem volledig te bouwen en in 2006 werd het project voltooid. De dam was doen nog niet volledig operationeel. De dam heeft 26 generatoren van 700 MW, die waren in 2008 operationeel. Later werden nog zes ondergrondse generatoren toegevoegd waarvan de laatste in 2012 operationeel werden. De scheepslift werd eind 2015 operationeel.

Afmetingen Drieklovendam

De grootste dam ter wereld is dam is 2,3 kilometer lang en 185 meter boven zeeniveau. Het stuwmeer bevindt zich op het hoogste punt op 175 meter boven zeeniveau. Aan de andere zijde van de dam staat het meter 110 meter lager. Het stuwmeer heeft een maximale langte van 660 kilometer en een maximale breedte van 1,12 kilometer.

Top 10 grootste waterkrachtcentrales ter wereld

  1. Krasnoyarsk Dam, Rusland – 6000 MW
  2. Sayano–Shushenskaya Dam, Rusland – 6400 MW
  3. Longtan Dam, China – 6426 MW
  4. Xiangjiaba Dam, China – 6448 MW
  5. Grand Coulee Dam, Verenigde Staten – 6809 MW
  6. Tucuruí Dam, Brazilië – 8370 MW
  7. Guri Dam, Venezuela – 10235 MW
  8. Xiluodu Dam, China – 13860 MW
  9. Itaipu Dam, Brazilië/Paraguay – 14000 MW
  10. Drieklovendam, China – 22500 MW

Fun fact: grootste beverdam

Natuurlijk bouwen bevers dammen en dit zijn natuurlijk geen waterkrachtcentrales. Leuk feitje: de grootste beverdam ter wereld is inmiddels zo’n 850 meter lang. Dit project is nog niet afgerond. De bouw werd naar schatting gestart in de jaren ’70. In de jaren ’90 was de dam al te zien op satellietbeelden van NASA.

Op dit moment wordt aan beide zijdes van de dam door bevers aan kleinere dammen gewerkt. Wanneer de grote dam en deze twee kleinere dammen ook nog worden aangesloten, zou er een reuzenbeverdam van zeker een kilometer kunnen ontstaan.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 3 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *