Wat is de hoogste berg ter wereld

hoogste berg ter wereld

Wat is de hoogste berg ter wereld en waar ligt deze berg? Eén ding is zeker, deze ligt niet in Europa. Het is namelijk zo dat de 100 hoogste bergen liggen in het gebergte genaamd de Himalaya en het daar relatief dichtbij gelegen Karakoram gebergte liggen. De hoogste berg ter wereld is de Mount Everest. We vertellen je wat meer over deze berg en kijken ook nog even in Europa.

Mount Everest hoogste berg ter wereld

Mount Everest, grootste berg

De Mount Everest is de hoogste berg ter wereld

De Mount Everest is maar liefst 8848 meter hoog, oftewel bijna 9 kilometer! Deze berg ligt in de Himalaya op de grens van Nepal en Tibet. In 2010 kwamen China en Nepal overeen om de berg deze hoogte toe te kennen.

Nepal en Tibet zijn lange tijd gesloten geweest voor buitenlanders. Pas in 1856 werd de hoogte van de Mount Everest vastgesteld door Britse landmeters. Op dat moment stond de berg bekend als Peak XV, piek 15. De traditionele naam van de berg was Chomolungma. Maar de Britten wisten niets van deze naam en noemden de berg daarom naar George Everest, voorzitter van de organisatie die de metingen uitvoerde.

Wie bereikte het eerste de top van de Mount Everest?

Edmund Hillary

Edmund Hillary beklom, voor zover bekend, als eerste mens de Mount Everest. Deze foto is gemaakt op Antarctica.

Edmund Hillary was de eerste persoon waarvan bekend is dat hij de top van de Mount Everest beklom. Hij bereikte de top van de berg op 29 mei 1953. Om de berg te beklimmen maakte Hillary gebruik van onder meer een zuurstoffles, om het gebrek aan zuurstof dat op een dergelijke hoogte ontstaat op te vangen. De eerste vrouw die de hoogste berg ter wereld beklom was Junko Tabei. Ook Nederlanders hebben de berg weten te beklimmen. René de Bos was in 1990 de eerste Nederland die de top haalde, hij had hier echter geen bewijs voor. Toch heeft men hem aan de lijst met beklimmers toegevoegd omdat een andere bergbeklimmer hem bij de voet van de Mount Everest had gezien. Daarnaast was er ook geen tegenbewijs.

 

Hebben we in Europa ook hoge bergen?

In Europa vinden we geen bergen die in de buurt komen van de bergen in de Himalaya. De hoogste berg van Europa is  met 5642 meter de Elbroes, gelegen in de Kaukasus in Rusland in het uiterste zuidoosten van Europa. De berg ligt op de grens tussen Europa en Azië.

Elbroes, hoogste berg Europa

De Elbroes, omgeven door wolken.

Sommige mensen wijzen liever de Mont-Blanc aan als de hoogste berg van Europa. Hiervan is het zeker dat het absoluut om een Europese berg gaat. Deze berg ligt in de Alpen op de grens van Frankrijk en Italiè. De hoogte van de Mont Blanc is 4811 meter.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 3 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *