Wat is de langste rivier binnen Nederland?

langste rivier binnen Nederland

De langste rivier binnen Nederland is de Linge. De rivier stroomt volledig binnen Nederland en gaat door het mooie landschap van de Betuwe. De Linge stroom vanaf Doornenburg langs diverse fruitboomgaarden en andere landschappen naar Gorinchem. De totale lengte van deze rivier is 108 kilometer.

Het water stroomt er niet hard, waardoor het debiet slechts zo’n 7 m3 per seconde is en gemotoriseerde vaart op diverse delen van de rivier niet is toegestaan. Maar dat betekent niet dat er niets te beleven valt op de Linge. Integendeel, door de rustige wateren zie je veel waterrecreatie op de rivier. Of je nu wilt kanoën, vissen of gewoon lekker wilt ontspannen op een bootje, de Linge is een heerlijke plek om tot rust te komen.

Door Nederland stromen uiteraard grotere en langere rivieren dan de Linge, maar deze liggen niet helemaal binnen Nederland. Ondanks dat de Linge de langste rivier binnen Nederland is, is de Rijn de grootste rivier die door Nederland stroomt. De Rijn begint in de Alpen en mondt uit in de Noordzee. De rivier speelt een belangrijke rol in de Europese transportsector, omdat deze stroomt door verschillende belangrijke industriële regio’s. De Rijn heeft een lengte van maar liefst 1233 kilometer en stroomt door Zwitserland, Liechtenstein, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Nederland. In Nederland stroomt de Rijn onder andere langs de steden Arnhem, Nijmegen, Utrecht en Rotterdam.

Met zijn 108 kilometer valt De Linge in het niet bij de grote Europese rivieren zoals de Donau, de Wolga en de Rijn.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 13 Gemiddeld: 4.6]

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Thijs Wieldraaijer schreef:

    Volgens Wikipedia is de IJssel 125 km en dus langer dan de Linge

  2. E Brouwer schreef:

    De ijssel is toch langer met 127 km?

  3. Leo VIsser schreef:

    De ijssel is een aftakking van de Rijn en dus geen zelfstandige rivier zoals de Linge dat wel is. Alhoewel er geen eigen bron is dus dat is misschien ook discutabel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *