Wat is de Ramadan?

ramadan2

Wat is de Ramadan?

De Ramadan is de negende maand van de islamitische kalender waarin de moslims vasten. De islamitische kalender is een maangebonden kalender. Elk jaar van de islamitische kalender bestaat uit twaalf maanden van elk 29 of 30 dagen. Een jaar duurt dan ongeveer 354 dagen.

Waarom Ramadan?

Moslims hebben in hun religie vijf religieuze verplichtingen  waar ze zich aan moeten houden, namelijk de geloofsbelijdenis, de rituele gebeden, het geven van rituele aalmoezen, het vasten en de bedevaart naar Mekka. Deze religieuze verplichting worden de vijf zuilen van de islam genoemd. De vierde verplichting is dus het vasten, oftewel de Ramadan.  Moslims vasten naar het voorbeeld van hun belangrijkste profeet Mohammed in de negende maand. In deze maand zouden de eerste openbaringen van de Koran aan Mohammed hebben plaatsgevonden.

Het vasten leert de moslim zichzelf te bedwingen en te beheersen in plaats van zich over te geven aan begeerten en lusten. Het vasten zou ook het inlevingsvermogen in de armen versterken en het respect in de medemens en in God vergroten.

ramadan1

Begin Ramadan

Omdat de maanjaren van de islamitische kalender korter zijn dan de zonjaren van de gregoriaanse kalender, veranderd de datum waarop de Ramadan begint ieder jaar. Moslims berekenen wanneer de eerste waarneming van de maan is op de vooravond van de eerste dag van de maand. Op deze wijze bepalen ze wanneer de Ramadan begint.

In 2016 begon de Ramadan  rond 6 juni. In 2017 zal dat rond 27 mei zijn en in 2018 zal dat rond 16 mei zijn. Omdat de maan op elk deel van de wereld op andere dagen en tijdstippen waarneembaar is, begint de Ramadan op verschillende plekken op de wereld ook op verschillende dagen en tijdstippen.

Einde Ramadan

De Ramadan duurt 29 dagen, tenzij de maan op die dag niet goed waarneembaar is. In dat geval duurt de Ramadan 30 dagen. De Ramadan kan maximaal 30 dagen duren.

Regels Ramadan

Moslims moeten tijdens de Ramadan vasten tussen zonsopkomst en zonsondergang. Als moslims vasten mogen zij niet eten, drinken, roken of seksuele handelingen verrichten. Het wordt ook zeer kwalijk genomen als zij in deze periode, vloeken, roddelen, of liegen.

Het vasten wordt door moslims gezien als de zuivering van de ziel en gehoorzaamheid aan God. Veel moslims eten na zonsondergang en voor zonsopkomst zeer uitgebreid. Dit nemen andere moslims hen zeer kwalijk, omdat  zij vinden dat de Ramadan een periode is van onthouding en bezinning. Door het vasten te gaan compenseren met ’s nachts veel te eten ligt niet in lijn met de bedoeling van de Ramadan, stellen zij.

 

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 1 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *