Wat is een hittegolf?

Op moment van schrijven is het rond de 25 °C in Nederland. Meteorologen voorspellen voor aankomende week een heuse hittegolf. Vrijwel iedere zomer wordt er in Nederland een hittegolf voorspeld. Maar wanneer spreken we in Nederland eigenlijk van een hittegolf?

Wanneer spreken we van een hittegolf?

In Nederland spreken we van een hittegolf als minstens vijf dagen achter elkaar 25 °C of meer wordt gemeten en waarvan op drie dagen 30 °C of meer wordt gemeten.

Dus: een hittegolf is als het op vijf opeenvolgende dagen minstens drie dagen 30 °C en twee dagen 25 °C is.

Het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) is gevestigd in het centraal in Nederland gelegen dorp De Bilt. Hier worden middels een weerstation de weermetingen en voorspellingen gedaan. Sinds 2001 geeft het KNMI zelfs weerwaarschuwingen (weeralarm), indien het weer van die periode een gevaar voor de veiligheid kan vormen.

Ook worden er waarschuwingen gegeven bij hoge temperaturen en langdurig aanhoudende hitte, zoals hittegolven. De warmte kan een gevaar zijn voor lichamelijk zwakke mensen, zoals ouderen. Zeker tijdens warme en tropische dagen is het van belang om niet te lang in de zon te verblijven, ter voorkoming van een zonnesteek of verbranding. Ook is het belangrijk om op dit soort dagen genoeg water te drinken ter voorkoming van uitdroging.

In Nederland sterven circa 250 mensen per jaar als gevolg van de zomerse hitte.

Hittegolven in Nederland

Wereldwijd is het aantal hittegolven toegenomen. Dit wordt in verband gebracht met de klimaatveranderingen, waar we mee te maken hebben. Ook in Nederland is het aantal hittegolven toegenomen. De laatste 22 jaar (2000-2022) waren er in Nederland dertien hittegolven. Dat is net zoveel als in de zestig jaar daarvoor (1940-1999).

In 2018 en 2019 zijn er in Nederland vier hittegolven gemeten, waarbij tijdens de hittegolf van juli 2019 in De Bilt de hoogste temperatuur in Nederland ooit werd gemeten, namelijk 37,5 °C.

Tijdens diezelfde hittegolf werd in Gilze-Rijen een temperatuur van maar liefst 40,7 °C gemeten.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 2 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *