Wat is een vallende ster?

Vallende ster in nacht

 

Een vallende ster wordt ook wel een meteoor genoemd. Een vallende ster is het lichteffect dat ontstaat wanneer een klein steentje uit de ruimte de dampkring binnenkomt. Dit kleine steentje wordt ook wel een meteoriet genoemd.

De vallende ster, een meteoor

Vallende ster is niet de juiste benaming voor het fenomeen. Want het lichtverschijnsel heeft niets met een ster te maken. Het officiële woord is dan ook een meteoor. Zoals wikipedia schrijft is meteorologie is de studie van het weer; de dagelijkse condities van de atmosfeer. Het verschijnsel treedt dan ook op binnen de atmosfeer, op ongeveer 100 kilometer hoogte.

Het lichtverschijnsel, de vallende ster of meteoor, ontstaat wanneer een klein ruimte steentje de dampkring van de aarde met flinke snelheid binnendringt. De snelheid ligt doorgaans tussen de 10 en 20 kilometer per seconde! Er is een enorme wrijvingskracht. Deze zorgt ervoor dat het steentje verdampt en er luchtmoleculen in de dampkring gaan gloeien. 

Het steentje dat de dampkring binnendringt, een meteoroïde

Het steentje zelf dat de dampkring binnenkomt heet een meteoroïde. Deze komen zelden op de aarde terecht. Dit gebeurt alleen wanneer de meteoroïde minstens enkele tientallen centimeters groot is. 

Meteorenzwermen 

Op bepaalde vaste momenten in het jaar zijn er veel meteoren zichtbaar. Zogeheten meteorenzwermen zijn ontstaan doordat de aarde in zijn baan om de zon een baan van een komeet kruist. Kleine stof- en gruisdeeltjes verspreiden zich over de baan van de komeet. Dus wanneer de aarde deze baan kruist komen er grote aantallen stofdeeltjes in onze atmosfeer binnen. dit zorgt voor extra veel waarneembare vallende sterren. 

Vallende sterren kalender 2022

Het is bekend wanneer de meteorenzwermen te zien zijn. Hier vind je ze in een overzicht voor 2022, met bijbehorende namen:

 • De Boötiden: 28 december – 12 januari 2022
 • De Lyriden: 14 april – 30 april 2022
 • De Eta-Aquariden: 19 april – 28 mei 2022
 • De Alfa-Capricorniden: 7 juli – 15 augustus 2022
 • De Delta-Aquariden: 18 juli – 21 augustus 2022
 • De Perseïden: 17 juli – 24 augustus 2022
 • De Orioniden: 2 oktober – 7 november 2022
 • De Tauriden/Noordelijke: 13 oktober – 2 december 2022
 • De Leoniden: 6 november – 30 november 2022
 • De Geminiden: 4 december – 20 december 2022
 • De Ursiden: 17 december – 26 december 2022

Vond je dit artikel interessant? Dan wil je misschien meer lezen over dit onderwerp. Wij schreven een serie artikelen over het heelal. Lees de eerste artikel uit deze serie over het heelal, het zonnestelsel en de melkweg.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 2 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *