Wat is een zwart gat?
Steeds vaker komen sterrenkundigen met de mededeling dat er een nieuw zwart gat is ontdekt. Naar schatting zijn er enkele miljoenen zwarte gaten in ons sterrenstelsel alleen al. Maar wat is een zwart gat eigenlijk en hoe ontstaat een zwart gat? Wij leggen het je uit.
Wat is een zwart gat?
Een zwart gat is een plek in de ruimte waar de zwaartekracht zo krachtig is, dat zelfs licht er niet uit kan ontsnappen. De zwaartekracht is hier zo sterk omdat er materie zeer compact is samengedrukt. Dit zorgt ervoor dat er een extreme vervorming van ruimtetijd plaatsvindt.
Omdat er geen licht uit een zwart gat kan ontsnappen, kunnen mensen ze niet waarnemen. Onderzoekers ontdekken zwarte gaten met ruimtetelescopen en speciale apparatuur. Doordat sterren dicht in de buurt van zwarte gaten zich anders gedragen dan sterren die verder weg staan, wordt er vastgesteld dat er daar een zwart gat aanwezig is.
Hoe ontstaat een zwart gat?
Onderzoekers denken dat de kleinste zwarte gaten gevormd werden toen ons universum begon.
De grotere zwarte gaten worden gevormd als het centrum van een hele grote ster implodeert, of ‘instort’, als het ware. Als dit gebeurt ontstaat er een zogeheten supernova – een exploderende ster die delen van zichzelf de ruimte in knalt.
Superzware zwarte gaten worden gevormd op hetzelfde moment dat hun sterrenstelsels worden gevormd. In het centrum van het Melkwegstelsel (ons sterrenstelsel) bestaat zo’n superzwaar zwart gat. De geschatte massa van zo’n superzwaar zwart gat is vele miljarden keren de massa van onze zon en heeft dus een gigantisch effect op de omliggende ruimte.
Foto zwart gat
Hierboven zie je een foto van een zwart gat. Om specifieker te zijn gaat het om de allereerste foto van een zwart gat, die zich in het centrum van het Melkwegstelsel bevindt. De foto is genomen door de samenwerking van verschillende radiotelescopen, onder de naam Event Horizon Telescope.
Recente reacties