Wat is energie?

energie

Als je energie op is ben je moe. Je energieverbruik staat voor de hoeveelheid gas- en elektriciteit die je verbruikt. Wat is energie precies? Hoewel veel mensen de term gebruiken kunnen weinig mensen benoemen wat energie is. Wij leggen het je uit.

Wat is energie

Ons universum bestaat uit materie en energie. Materie is alles dat massa heeft en ruimte inneemt. Dat is redelijk rechttoe rechtaan en goed te bevatten. Maar als je wilt uitleggen wat energie is dan is dat net wat lastiger.

In de natuurkunde (fysica) is energie het vermogen om arbeid te verrichten. Daarmee hangt samen dat de hoeveelheid energie die iets heeft afhangt van het vermogen om iets te laten gebeuren.

Eigenschappen van energie

Energie heeft een aantal belangrijke eigenschappen. Energie kan niet gemaakt of vernietigd worden. Het kan wel overgebracht worden van het ene object of systeem naar het andere, door de interactie van krachten. Een voorbeeld: de energie van aardappels wordt overgedragen aan mensen wanneer mensen de aardappels eten.

Een andere eigenschap van energie is dat het in verschillende vormen kan verschijnen, daarnaast kan het van de ene in de andere vorm omgezet worden.

Verschillende vormen energie

Energie wordt onderverdeeld in verschillende vormen. De meest voorkomende vormen van energie zijn kinetische energie en potentiële energie.

Kinetische energie is de energie van beweging. Wanneer een bal door de lucht vliegt (beweegt) heeft de bal kinetische energie. Hij heeft het vermogen om arbeid te verrichten, hij kan invloed hebben op andere objecten wanneer hij ze raakt.

Potentiële energie is een opgeslagen energie die objecten hebben door hun positie of samenstelling. Een vaas op een kast heeft potentiële energie. Als hem van de kast af duwt zal de vaas met dank aan zwaartekracht versnellen en de potentiële energie wordt omgezet in kinetische energie.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 0 Gemiddeld: 0]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *