Wat is het giftigste dier ter wereld?

Er zijn een aantal dieren die bekend staan als giftig en waarvan veel mensen weten dat er dodelijke soorten tussen zitten. De slang, spin en schorpioen doen veel mensen huiveren. Maar wat is het giftigste dier ter wereld en hoe bepaal je dat? Er zijn vergiffen die je zeer snel kunnen doden, anderen doden je minder snel maar hebben erg nare effecten op je lichaam. Wij leggen je de giftigste dieren voor, kies jij maar welk vergif het ergst is.

3 soorten dodelijk vergif

Vergif doodt in de basis op drie manieren.

  1. Neurotoxinen zijn stoffen die de werking van ons zenuwstelsel beïnvloeden. Als je zenuwen worden aangetast is dit van invloed op veel functies van je lichaam waaronder het bewegen en voelen. Veel gifsoorten zorgen er voor dat je uiteindelijk niet meer kunt ademhalen, bijvoorbeeld omdat je ademhalingsspieren niet meer functioneren. Sommige kwallen en aanverwanten van kwallen gebruiken waterdruk om via hun tentakels giftige cellen weg te schieten. Aanraking met de tentakels van deze dieren is zeer dodelijk.
  2. Proteolytische giffen maken letterlijk een einde aan je vlees. De koperkop, een giftige slang uit de adderfamilie, gebruikt dit vergif. Het deel van je lichaam waar de slang je bij raak je meestal kwijt. Hoewel de slang in veel gevallen niet dodelijk is voor de mens zul je wanneer het vergif je vitale organen bereikt toch echt het loodje leggen.
  3. Er zijn ook vergiffen die een allergische reactie veroorzaken. Het lichaam geeft een (over)reactie op een relatief mild vergif waardoor ontsteking en opzwelling zorgen voor het sluiten van luchtkanalen. Wespen, bijen en horzels staan bekend om deze reacties op hun steken.

Giftigste dier ter wereld

Veel wetenschappers hebben de Irukandji (Carukua barnesi) aangewezen als het giftigste dier ter wereld. De zeer giftige Irukandje behoort tot de orde van de Dooskwallen. Dooskwallen behoren weer tot de klasse Kubuskwallen.

De Irukandji

Hoewel de Irukandji slechts de grootte heeft van een lucifertje is hij het meest giftig van alle Kubuskwallen. Het diertje wordt met name gesignaleerd in wateren in Noord-Australië en in het Groot Barrièrerif. Dit rif ligt in de Koraalzee, voor de kust van Queensland in Noord-Oost Australië.

Irukandji: gitigste dier

De Irukandji is volgens veel wetenschappers het giftigste dier ter wereld
Bron foto: Wikispaces.com

Het vergif van de Irukandji

Na een steek van de Irukandji duurt het ongeveer 20 minuten voordat bij een mens de eerste symptomen zich aandienen. Maar vergis je niet in deze symptomen. De bloeddruk verhoogt zeer fors, het slachtoffer ervaart een verschrikkelijke pijn in bijna alle spieren van het lichaam en wordt misselijk, daarnaast ontstaat vochtophoping in de longen. Een steek kan alleen behandeld worden door de symptomen te onderdrukken want er bestaat nog geen tegengif voor het vergif van de Irukandji. Daarnaast heeft een steek ook psychologische effecten op een mens.

Slachtoffers

Tot nog toe zijn er twee sterfgevallen bekend waarvan het vergif van de Irukandji de oorzaak was.  Beiden gevallen deden zich voor in de zomer van 2002. Een Britse toerist overleed nadat hij gestoken werd door een Urkandji toen hij aan het zwemmen was nabij Hamilton Island in Queensland. Een Amerikaanse toerist werd gestoken tijdens het snorkelen in het Groot Barrièrerif, ook hij kwam om het leven.

Een Nederlandse toerist werd in de zomer van 2010 slachtoffer van een steek van de Irukandji. Hij overleefde de steek van de kwal.

Nu weet je alles over het giftigste dier ter wereld. Ook benieuwd nar het sterkste dier? Dat lees je hier: Wat is het sterkste dier ter wereld?.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 2 Gemiddeld: 4.5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *