Wat is het kleinste land ter wereld?

De wereld kent in totaal 195 internationaal erkende onafhankelijke staten, dat wil zeggen ze worden door een meerderheid van de leden van de Verenigde Naties erkend. 193 van deze erkende staten zijn lid van de Verenigde naties, Palestina en Vaticaanstad zijn geen lid maar hebben een waarnemersstatus bij de Verenigde Naties. Maar wat is nou het kleinste land ter wereld?

Sealand

Het prinsdom Sealand (Principality of Sealand) is een zelfuitgeroepen micronatie. In 1967 ‘veroverde’ Paddy Roy Bates een Brits off-shore militair fort uit de Tweede Wereldoorlog. Het fort was verlaten. Sealand is 550 vierkante meter groot en het inwoneraantal varieert van 1 tot 5. Sealand heeft een eigen grondwet, postzegels, munten en geeft zelfs paspoorten uit. Helaas voor Bates is zijn ‘vorstendom’ nooit door enig land ter wereld erkend.

Sealand fortress

Sealand, de zelfuitgeroepen micronatie van Paddy Roy Bates.

Eenmaal heeft de Britse overheid geprobeerd de claim te ontkrachten. De kustwacht van de Britten werd toen echter vanaf het platform beschoten met een achterlader (een ouderwets kanon). De ‘overheid’ van Sealand refereert aan dit incident als een “terroristische aanval die kon leiden tot het verlies van levens” en een “conflict met de Britse, Nederlandse en Duitse overheden”.

Vaticaanstad kleinste land ter wereld

Vaticaanstad is het kleinste ‘land’ ter wereld. Nou ja, in ieder geval de kleinste internationaal erkende onafhankelijke staat, want in hoeverre kunnen we nou echt spreken van een land?  Vaticaanstand heeft een oppervlakte van slechts 0,44 vierkante kilometer. In het landje wonen nog geen 1000 inwoners (in 2014 woonden er 842 mensen). De inwoners zijn bijna allemaal geestelijken zoals nonnen, priesters en uiteraard de paus. Er werken ongeveer 3000 mensen in Vaticaanstad.

vaticaanstad

Vaticaanstad, het kleinste land ter wereld

Enclave

Vaticaanstad wordt geheel omring door de Italiaanse stad Rome. Het land is een enclave binnen Italië. Een enclave is een gebied dat in zijn geheel omsloten wordt door grondgebied van een andere partij. Een andere bekende enclave is San Marino.

Top 10 Kleinste landen

  1. Vaticaanstad (0,44 km2)
  2. Monaco (1,95 km2)
  3. Nauru (21 km2)
  4. Tuvalu (26km2)
  5. San Marino (61 km2)
  6. Liechtenstein (62 km2)
  7. Marshalleilanden (181 km2)
  8. Saint Kitts en Nevis (261 km2)
  9. Maldiven (300 km2)
  10. Malta (316 km2)
Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 3 Gemiddeld: 4.3]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *