Wat is het sterkste dier ter wereld?

Is de olifant het sterkste dier?

Weet jij wat het sterkste dier ter wereld is? Op de wereld lopen ontzettend veel dieren rond. Wetenschappers hebben al ruim 7,4 miljoen diersoorten ontdekt. Onder deze diersoorten zijn veel krachtpatsers. Wanneer je aan een sterke dieren denkt dan kom je al snel uit op bijvoorbeeld de olifant of een gorilla. Natuurlijk klopt het dat deze dieren ontzettend sterk zijn. Maar welk dier is nu echt het sterkste dier ter wereld?

Hoe bepaal je welk dier op de wereld het sterkste is?

Hoe vergelijk je de sterke armen van een gorilla met de trekkracht van een os? ‘Sterkte’ meten kan op verschillende manieren. Een methode die door veel wetenschappers wordt gebruikt om de kracht van dieren te meten is door te kijken hoeveel keer een dier zijn eigen lichaamsgewicht kan tillen. Als je op deze manier naar de kracht van dieren kijkt dan zijn de sterkste dieren misschien niet de dieren die je had verwacht.

Het sterkste dier ter wereld: de top 5

Nummer 5: de gorilla

gorilla

De gorilla is de hekkensluiter in de top 5 van sterkste dieren ter wereld. Als alleen naar pure spierkracht zou worden gekeken dan had de gorilla wel eens de nummer 1 kunnen zijn geweest. Hij staat dus zeker zijn mannetje. Een gorilla zou 7 keer krachtiger dan een mens zijn. Het dier kan wel 2000 kg tillen. De grootste gorilla’s kunnen bijna 200 kilo worden. Afhankelijk van het gewicht van de gorilla kan hij dus meer dan 10 keer zijn eigen lichaamsgewicht tillen.

Nummer 4: de mier

mier

De grootste krachtpatsers blijken de kleinste diertjes te zijn. Op nummer drie staat de mier die 50 keer zijn eigen gewicht kan tillen, de mier doet dit met zijn kaken. Kun je het je voorstellen dat jij dit doet?

Nummer 3: de neushoornkever

neushoornkever

Het op-één-na sterkste dier is een kever. De neushoornkever kan 850 keer zijn eigen gewicht tillen en is dus ook behoorlijk sterk! Dit sterke insect dankt zijn naam aan de naar verhouding grote stekel die de mannetjes op hun kop hebben. Hierdoor lijkt de neushoornkever dus op… een neushoorn.

Nummer 2: de mestkever

sterkste dier ter wereld

 

 

 

 

 

 

 

Als je kijk naar hoeveel keer een dier zijn eigen lichaamsgewicht kan tillen dan is het sterkste dier ter wereld een kever, de mestkever om wel te verstaan. De mestkever rolt balletjes van de mest van andere dieren om deze vervolgens onder de grond te begraven. Voor ze het balletje onder de grond begraven leggen ze een eitje op de mestbal. Uit dit eitje komt een larfje dat zichzelf voedt met de mestbal. De mestbal moet dusdanig groot zijn dat het larfje genoeg voedsel heeft om zich tot een volledige mestkever te voeden. Daarom moet de mestkever een flink bal maken én tillen. Deze bal kan wel 1141 keer zo zwaar worden als de mestkever zelf!

Nummer 1: De Blinde hoornmijt

Het sterkste dier dat op de aarde rondloopt is de blinde hoornmijt. Een mijt kun je mat het blote oog nauwelijks waarnemen. Maar ook bij dit dier kun je kijken hoe vaak hij zijn eigen lichaamsgewicht kan dragen en dan gaat het hard. Dit diertje kan namelijk 1.180 keer zijn eigen lichaamsgewicht tillen. Helaas olifant en gorilla, daar kunnen jullie niet aan tippen. Of de overlevingskansen van de blinde hoornmijt even groot zijn als die van de bekende krachtpatsers, dat vragen wij ons af. Want wanneer je een tienduizendste gram weegt is het toch lastig om jezelf te verweren.

Brute kracht

Als je alleen kijkt naar welk dier het meeste gewicht kan tillen dan is de olifant het sterkste zoog- en landdier. Afrikaanse olifanten kunnen wanneer ze volwassen zijn bijna 6500 kilogram wegen. Deze dieren kunnen een gewicht tillen van maar liefst 9000 kg, het gewicht van wel 130 volwassen mensen!

Vond je dit artikel interessant? Misschien vind je het dan ook leuk om te leren wat het snelste dier ter wereld is. Lees snel verder!

 

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 19 Gemiddeld: 3.1]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *