Wat is het sterkste dier ter wereld?

Is de olifant het sterkste dier?

Weet jij wat het sterkste dier ter wereld is? Op de wereld lopen ontzettend veel dieren rond. Wetenschappers hebben al ruim 7,4 miljoen diersoorten ontdekt. Onder deze diersoorten zijn veel krachtpatsers. Wanneer je aan sterke dieren denkt dan kom je al snel uit op bijvoorbeeld de olifant of een gorilla. Het is absoluut waar, deze dieren zijn ontzettend sterk. Maar welk dier is nu echt het sterkste dier ter wereld?

Hoe bepaal je welk dier op de wereld het sterkste is?

Hoe vergelijk je de sterke armen van een gorilla met de trekkracht van een os? ‘Sterkte’ meten kan op verschillende manieren. Een methode die door veel wetenschappers wordt gebruikt om de kracht van dieren te meten is door te kijken hoeveel keer een dier zijn eigen lichaamsgewicht kan tillen. Als je op deze manier naar de kracht van dieren kijkt dan kan de kracht goed vergeleken worden. Maar, de sterkste dieren zijn misschien niet de dieren die je vooraf had verwacht.

Het sterkste dier ter wereld: de top 5

We hebben een top vijf voor je gemaakt. Daarnaast hebben we nog een aantal dieren benoemd met een enorme brute kracht. De vind je onderaan dit artikel.

Nummer 1: De Blinde hoornmijt

Het sterkste dier ter wereld is de blinde hoornmijt. Een mijt kun je met het blote oog nauwelijks waarnemen. Maar ook bij dit dier kun je kijken hoe vaak hij zijn eigen lichaamsgewicht kan dragen en dan gaat het hard. Dit diertje kan volgens onderzoek namelijk 1.180 keer zijn eigen lichaamsgewicht tillen. Hoe sterk de olifant en de gorilla ook lijken, zij zullen dit record niet kunnen evenaren. De blinde hoornmijt heeft een enorm tilvermogen, maar stelt in verhouding tot andere sterke dieren niet veel voor. Hij is dus nauwelijks zichtbaar en weegt slechts een tienduizendste gram.

Nummer 2: de mestkever

mestkever sterk dier

Als je kijkt naar hoeveel keer een dier zijn eigen lichaamsgewicht kan tillen dan is het op één na sterkste dier ter wereld een kever, de mestkever om wel te verstaan. De mestkever rolt balletjes van de mest van andere dieren om deze vervolgens onder de grond te begraven. Voor ze het balletje onder de grond begraven leggen ze een eitje op de mestbal. Uit dit eitje komt een larfje dat zichzelf voedt met de mestbal. De mestbal moet dusdanig groot zijn dat het larfje genoeg voedsel heeft om zich tot een volledige mestkever te voeden. Daarom moet de mestkever een flink bal maken én tillen. Deze bal kan wel 1.141 keer zo zwaar worden als de mestkever zelf! Zijn kracht komt dus dicht in de buurt van de kracht van de blinde hoornmijt.

Nummer 3: de neushoornkever

neushoornkever

Dan is er de neushoornkever, niet zo sterk als de mestkever maar ook een behoorlijke krachtpatser. De neushoornkever kan 850 keer zijn eigen gewicht tillen en is dus ook behoorlijk sterk! Dit sterke insect dankt zijn naam aan de naar verhouding grote stekel die de mannetjes op hun kop hebben. Hierdoor lijkt de neushoornkever dus op… een neushoorn.

Nummer 4: de mier

mier

De grootste krachtpatsers blijken de kleinste diertjes te zijn. De mier is niet het sterkste dier, maar staat wel hoog op de ranglijst. Het betreft de bladsnijdermier. Deze mier, die voorkomt in Noord- en Zuid-Amerika, kan wel 50 keer zijn eigen gewicht tillen. Om zijn last te tillen gebruikt de mier zijn kaken. Kun je het je voorstellen dat jij dit doet? Bladsnijdermieren staan onder andere bekend om hun schimmeltuin. Een mierenhoop van schimmel welke is opgebouwd uit klein gebeten en gekauwde restjes van bladeren. De mieren beheren deze schimmeltuin nauwkeurig. 

Nummer 5: de gorilla

gorilla

De gorilla is de hekkensluiter in de top 5 van sterkste dieren ter wereld. Als alleen naar pure spierkracht zou worden gekeken dan had de gorilla wel eens de nummer 1 kunnen zijn geweest. Hij staat dus zeker zijn mannetje. Een gorilla zou 7 keer krachtiger dan een mens zijn. Het dier kan wel 2000 kg tillen. De grootste gorilla’s kunnen bijna 200 kilo worden. Afhankelijk van het gewicht van de gorilla kan hij dus meer dan 10 keer zijn eigen lichaamsgewicht tillen. Gorilla’s leven vooral in de tropische regenwouden in het centrale gebied van Afrika.

Brute kracht

Afrikaanse Olifant tilt tot wel 9.000 kg

afrikaanse olifant

Als je alleen kijkt naar welk dier het meeste gewicht kan tillen dan is de olifant het sterkste zoog- en landdier. Afrikaanse olifanten kunnen wanneer ze volwassen zijn bijna 6.500 kilogram wegen. Deze dieren kunnen een gewicht tillen van maar liefst 9.000 kg, het gewicht van wel 130 volwassen mensen!

Zo sterk als een os

Dit gezegde bestaat niet voor niets. Een os is enorm sterk. Niet voor niets wordt het dier door de mensheid gebruikt vanwege zijn kracht, bijvoorbeeld om karren te trekken. Een os kan maar liefst 900 kg tillen.

Tijger tilt 500 kg

Een tijger heeft de reputatie van en gevaarlijk roofdier. De tijger is ook een erg sterk dier. Hij kan zo een 550 kg tillen. Dit is ongeveer twee keer zijn eigen lichaamsgewicht. Wel handig als je je prooien graag een boom in sleept, om ze daar verder op te eten. Tijgers leven nog op enkele plekken in India, Nepal, Bhutan en Bangladesh, Oost-Rusland en Zuidoost-Azië.

Beresterk: de Grizzly beer

De Grizzly beer, ook al een dier met een flinke reputatie. met zijn kracht kan hij die reputatie ook waar maken. De Grizzly ber is sterk genoeg om 500 kg te tillen.

Vond je dit artikel interessant? Misschien vind je het dan ook leuk om te leren wat het snelste dier ter wereld is. Lees snel verder!

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 23 Gemiddeld: 3.4]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *