Wat is mindfulness?
Wat is mindfulness?
Mindfulness is de verzamelnaam voor allerlei oefeningen die je helpen bij het richten van je aandacht op het huidige moment. Mindfulness komt van het woord mindful, dat opmerkzaam, of aandachtig betekent. Bij het beoefenen van mindfulness leer je om bewust je gedachten, emoties en alles dat zich op dit moment afspeelt te observeren, zonder daarbij weerstand of een oordeel te hebben. Veel mensen leven in een illusionaire wereld van gedachten over het verleden en de toekomst. Zo’n geestestoestand gaat vaak gepaard met angsten, onzekerheden, stress en verdriet. De innerlijke rust is niet te vinden in het verleden of in de toekomst, maar in het nu, in het huidige moment.
Veel mensen ervaren niet bewust het huidige moment, omdat zij denken niet anders te kunnen dan te leven in hun gedachtewereld, vol oordelen en fantasieën.
Het doel van mindfulness is om een staat van bewuste, alerte, maar ontspannen en accepterende aandacht voor het nu te creëren.
Waarom mindfulness?
Mindfulness, de aandacht richten op het nu, is tegelijk het makkelijkste en het moeilijkste dat er is.
Het is het makkelijkste, omdat het nu het enige is dat er bestaat. Het zal nooit gisteren of morgen zijn. Gisteren en morgen zijn slechts ideeën in onze denkgeest. Het is altijd nu.
Het is tegelijk het moeilijkste, omdat wij zo ‘verslaafd’ zijn aan denken. Gedachten komen en gaan de hele dag door. Op zich is dat niet problematisch. Het probleem ontstaat als wij die gedachten blijven volgen en zo het contact met het huidige moment verliezen.
Waarschijnlijk heb je wel eens gehad dat je onderweg was ergens naartoe en toen je eenmaal op de plaats van bestemming aankwam, realiseerde je dat je tijdens je reis zo verzonken was in gedachten dat je niets van je reis en de omgeving hebt meegekregen.
Dit gebeurt bij de meeste mensen het grootste gedeelte van de dag. Mensen zien de omgeving, zintuigelijke waarnemingen en sensaties over het hoofd, omdat ze alleen maar gedachten aan het volgen waren. Ze zijn zich vaak zelfs niet eens bewust van wat hun gedachten zijn, omdat ze de hele dag door van gedachte naar gedachte springen. De rust van het huidige moment is dan ver te zoeken. Of is die rust toch heel dichtbij?
Het regelmatig beoefenen van mindfulness zal je helpen de rust van het huidige moment te leren vinden, waardoor stress zal verminderen, je concentratievermogen zal verbeteren en je zal een meer ontspannen en heldere geest creëren.
Hoe ‘doe’ je mindfulness?
Hoe doe je mindfulness? Hoe beoefen je mindfulness? Hoe richt je je aandacht op het nu?
De bedoeling van mindfulness is om bewust te zijn van wat zich NU afspeelt. Dus: wat zie je nu? Wat hoor je nu? Wat voel je nu? Of, wat denk je nu? Richt je aandacht op een van deze dingen.
Meditatie is een goede mindfulness-oefening. Hierbij richt je bijvoorbeeld je aandacht op je ademhalingen door ieder ademhaling te tellen. Op het moment dat je gedachten je afleiden van je ademhaling, wordt je hier bewust van, zonder hierover te oordelen, en ga je met je aandacht weer terug naar je ademhaling. Op deze wijze ’train’ je het richten van je aandacht en zal je bewuster worden van je gedachten en je gevoelens, waardoor je meer in contact met jezelf zal komen te staan.
Meditatie in het dagelijks leven
Deze beoefening van het richten van je aandacht is op allerlei gebieden toe te passen. Het is zelfs op ALLES in het leven toe te passen!
Of je nou ademhaalt, loopt, fietst, eet, of wat dan ook; je kan in alle omstandigheden de keuze maken om je aandacht te richten op wat zich in het huidige moment afspeelt, in plaats van het nu te versluieren met gedachten.
Als je loopt of fietst: kijk eens om je heen. Wat zie je? Wat hoor je? Wat voel je? Voel je de werking van je spieren? Kijk naar de natuur, of naar de gebouwen en mensen om je heen. Hoor je de vogels? Hoor je de auto’s en de stemmen? Observeer, zonder een oordeel te vellen over dat wat je waarneemt. Als er gedachten in je opkomen: laat ze zijn. Volg ze niet, maar blijf je omgeving observeren.
Als je eet: richt je aandacht op het kauwen en het proeven van het voedsel. Kauw zorgvuldig. Wat proef je? Als je merkt dat er gedachten opkomen. Laat ze zijn en richt je aandacht weer op het eten.
De hierboven genoemde oefeningen zijn op alles toe te passen. Op sommige dingen wat lastiger dan op andere dingen. Voor veel mensen is het lastig om tijdens gesprekken bewust te blijven. Dit komt omdat ze gewend zijn zichzelf te moeten verdedigen of zich anders voor te doen dan dat ze zijn. Dit zijn gedachtenconstructies die aan het woord zijn, niet de bewuste persoon zelf. Een ervaren mindfulness-beoefenaar zal meer in staat zijn bewust het gesprek te voeren en daarbij met minder oordelen en meer geduld de aandacht kunnen richten op de gesprekspartner.
Ontdek voor jezelf wanneer jij het het fijnste vindt om mindfulness te oefenen. Na veel oefening zal je merken dat je meer mindful, dat wil zeggen: bewuster en aandachtiger in het leven zal staan.
Recente reacties