Wat is minimalisme?

Je zal ongetwijfeld steeds vaker het begrip minimalisme voorbij horen komen, vooral in het kader van duurzaamheid en de verbetering van onze leefomgeving. En hoewel de minimalistische levensstijl zeker een positieve invloed wenst te hebben op onze natuurlijke omgeving, is de essentie van het minimalisme vooral gericht op het persoonlijke leven. Hieronder kun je lezen waar minimalisme in essentie werkelijk om gaat.

Wat is minimalisme?

Wat vooral belangrijk is bij minimalisme, is dat je ontdekt en kiest wat voor jou het belangrijkste is in het leven en alles dat daarvan een onnodige afleiding is verwijdert uit je leven.

Maar vaak gaat minimalisme ook over het minimaliseren van je consumptiegedrag, oftewel, het minimaliseren van de mate waarin je spullen koopt en waardevolle stoffen verbruikt.

Let dus op: minimalisme is een persoonlijke benadering. Er zijn geen set regels of normen waar de persoon aan moet voldoen. Een ieder moet voor zichzelf ontdekken op welk vlak en in welke mate hij of zij zijn leven ‘minimaliseert’, of beter gezegd: maximaliseert.

Voor veel mensen is tijd doorbrengen met familie en vrienden het belangrijkste in het leven. Waarom zou je dan uren per dag spenderen op social media, of het grootste gedeelte van de dag werken zodat je meer spullen kunt kopen? Wat kunnen deze dingen bijdragen aan een gelukkig samenzijn met je familie en vrienden?

Voor andere mensen gelden natuurlijk weer andere waarden en doelen. Het is zo voor een ieder voor zichzelf te ontdekken op welke gebieden hij of zij kan minimaliseren.

Het is dus een hele persoonlijke zoektocht naar wie je echt bent. Waarom heb ik eigenlijk zoveel spullen nodig? Maken die spullen mij gelukkiger? Waarom moet ik eigenlijk zoveel werken? Kan ik niet veel méér voldoening uit het leven halen als ik meer tijd kan besteden aan de dingen die ik leuk en waardevol vind?

Dit soort vragen zijn belangrijk om te stellen in je zoektocht naar je eigen vorm van minimalisme.

Consumptie- en koopgedrag

Het minimaliseren van je koop- en consumptiegedrag is dus zeker een belangrijk deel van minimalisme. Maar wat hierbij vooral belangrijk is is dat je leert zien waarom je bepaalde spullen koopt en waarom je op een bepaalde manier consumeert. Heb ik dat specifieke gedrag voor een gelukkig en waardevol leven écht nodig, of kan ik hier en daar wat minderen?

Door op een aantal vlakken te minimaliseren heb je natuurlijk meer tijd en vaak meer geld over om te besteden aan de dingen die voor jou écht waardevol zijn.

Het is dus van groot belang om aangeleerd koop- en consumptiegedrag (en verslavingsgedrag) af te leren, zodat je jouw unieke eigen leven kan gaan leiden.

Wat minimalisme voor jou betekent kun je dus alleen zelf beantwoorden. Je hoeft dus niet per se al je spullen weg te doen en in een sober ingericht huis te gaan leven. Minimalisme betekent dat jij voor jezelf gaat ontdekken hoe je een zo waardevol mogelijk leven voor jezelf kunt leiden, zonder daarvan afgeleid te raken door dingen die je onnodig in je leven hebt betrokken.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 2 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *