Wat is plastic, hoe wordt het gemaakt en welke soorten zijn er?

wat is plastic

Heb je er ooit bij stil gestaan hoe plastic gemaakt wordt? Veel producten zijn vandaag de dag van plastic gemaakt, je komt het overal tegen. Plastic is een kunststofvorm. Er zijn verschillende soorten plastic. Wat plastic precies is, hoe het wordt gemaakt en welke soorten er zijn lees je dit in artikel.

Wat is plastic?

Plastic is kunststof en is de term die wordt gebruikt voor een verzameling van synthetische en semi-synthetische materialen. Deze worden gebruikt in een groeiend aantal toepassingen. De kunststoffen kom je overal tegen. In de verpakkingen, kleding, apparaten en zo voort.

De term plastic is afgeleid van het Griekse woord ‘plastikos’. Dit betekent ‘geschikt om te vormen’. Het woord ‘plastos’ betekent gevormd. Het is een verwijzing naar de vervormbaarheid van het materiaal.

Plastic kan worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën:

 • Thermoplasten
 • Thermohardende kunststoffen

Thermoplasten

Deze vormen van plastic kunnen worden opgewarmd om producten te vormen. Wanneer zo’n eindproduct weer wordt opgewarmd smelt het weer. Denk aan de verpakking van chips.

Thermoharders

Net als thermoplasten wordt deze plastic verwarmd en gevuld. In tegenstelling tot thermoplasten kan deze vorm van plastic niet nog eens gesmolten en vervormd worden.

Elastomeren
Deze materialen kunnen maar één keer door verhitting tot een product omgevormd worden. Een volgende verhitting leidt tot vebranding.

Hoe wordt plastic gemaakt?

Plastic wordt gemaakt van aardolie. In aardolie zitten allerlei stoffen door elkaar, daarom moet om plastic te maken de aardolie eerst gescheiden worden. Dit gebeurt door middel van destillatie. Bij het proces van destillatie worden vloeistoffen met een verschillend kookpunt van elkaar gescheiden. Er blijven dan stoffen over, brandstoffen als benzine en kerosine. Maar er blijven ook stoffen over waaruit plastic wordt gemaakt.

Welke soorten plastic zijn er?Plastic

Plastic bestaat er in uiteenlopende soorten. De verschillende soorten plastic worden alle,aal voor andere doeleinden gebruikt. Veel voorkomende soorten plastic en toepassingen daarvan hebben we voor je opgesomd.

 • Polyetheen (PE):  plastic tasjes, shampooflessen
 • Polipropeen (PP): pakken sap of melk, kuipjes margarine
 • Polystyreen (PS): Plastic wegwerpbordjes, automaatbekertjes, piepschuim
 • Polyvinylchloride (PVC): Tuinslang, regenpijp, elektriciteitsbuizen, regenkleding
 • Polyetheentereftalaat (PET): frisdrank flessen, olie en azijn
 • Policarbonaat (PC): Duurzaam campingservies
Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 9 Gemiddeld: 3.1]

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. lianna schreef:

  niet leuk en het is zielig voor de dieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *