Wat is sulfiet en waarom zit sulfiet in wijn?

wijn sulfiet

Misschien heb je weleens iemand horen zeggen dat je van goedkope wijn hoofdpijn krijgt. De rede hiervan zou dan zijn dat er veel sulfiet in de wijn zit. Wetenschappers zijn het niet eens met dit verhaal. Wat is sulfiet precies en waarom zit sulfiet eigenlijk in wijn?

Wat is sulfiet?

Sulfieten zijn zouten die het sulfiet-ion bevatten. Sulfieten worden toegepast in voedsel en dranken als kleurstof en conserveringsmiddel.

Sulfiet komt van nature voor in planten uit de zogeheten lookfamilie, een familie van kruidachtige, overblijvende planten. Sulfiet kan ook gemaakt worden uit zwaveldioxide. Als je zwavel verbrandt dan ontstaat zwaveldioxide. Wanneer je zwaveldioxide met water verbindt ontstaat sulfiet. Dit sulfiet kan als poeder gebruikt worden in wijn, maar ook in andere levensmiddelen.

Sulfiet is een allergeen en kan voor astmapatiënten een vervelend effect op de luchtwegen hebben.

Sulfiet in wijn

Sulfiet wordt in beperkte hoeveelheden toegevoegd aan wijn. Het toevoegen van sulfiet in wijn zorgt ervoor dat de wijn fris en fruitig blijft, daarnaast voorkomt het de groei van bacteriën en schimmels. Sulfiet houdt de wijn zuiver en zorgt voor een langere houdbaarheid bij wisselende temperaturen.

Ook in biologische wijn zit sulfiet. ‘Biologisch’ slaat in dit geval namelijk op de teelt van de druiven en niet op de vinificatie. De vinificatie is het proces van het omzetten van geperste druiven in wijn, hierbij is het toevoegen van sulfiet toegestaan. Echter de normen in de regelegving van de Europese Unie staan bij biologische wijn wel minder sulfiet toe.

In principe zit in alle wijn sulfiet, ook als de wijnmaker geen sulfiet toevoegt. Tijdens het natuurlijke gistingsproces van wijn komt namelijk sulfiet vrij. Dit is echter een zeer kleine hoeveelheid. Een sulfietvrije wijn bevat dus wel sulfiet, maar er is geen sulfiet toegevoegd door de wijnmaker.

Er zijn twee soorten wijnen te onderscheiden als wordt gekeken naar sulfiet:

  • Wijn met sulfiet (maximale hoeveelheid sulfiet is vastgelegd in Europese regelgeving)
  • Sulfiet vrije / sulfiet arme wijn (geen sulfiet toegevoegd door wijnmaker.

Hoofdpijn van wijn

Goedkope of kwalitatief slechte wijn

Is sulfiet van invloed op de kwaliteit van wijn? Vaak hoor je dat mensen zeggen dat ze goedkope of kwalitatief slecht wijn hebben gedronken en daardoor hoofdpijn hebben. Maar dit lijkt een fabeltje te zijn. Meerdere onderzoeken hebben inmiddels uitgewezen dat er geen verband is tussen de hoofdpijn die mensen van wijn hebben en de prijs en/of kwaliteit van de wijn.

Hoofdpijn door sulfiet

Er gaan ook weleens verhalen dat de gebruikte hoeveelheid sulfiet in wijn een veroorzaker van hoofdpijn is. Maar ook deze theorie blijkt volgens onderzoeken niet te kloppen. Sulfiet zorgt ervoor dat de wijn stabieler en langer houdbaar wordt maar het is niet zelf de veroorzaker van hoofdpijn. Het kan wel zijn dat je zelf overgevoelig bent voor sulfiet. Maar dit komt vooral tot uiting in allergische reacties en astmatische symptomen, hoofdpijn is geen logisch symptoom.

Regelgeving voor sulfiet in wijn

Er zijn vanuit de Europese Unie strenge regels met betrekking de toepassing van sulfiet in wijn. Voor rode wijn mag maximaal 150 mg/l worden gebruikt, voor witte wijn en rosé is de toegestane sulfiet vastgesteld op 150 mg/l. Deze aantallen zijn vastgesteld op 2-10-2015 via wijn.nl

In de meeste gevallen bevat wijn veel minder sulfiet. Meer dan de helft van de wijn bevat minder dan 80 mg sulfiet per liter.

Wanneer een wijn meer dan 10mg/l sulfiet bevat dient dit op het etiket van de wijn vermeld te worden.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 3 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *