Wat is zuurstof?

zuurstof

Zuurstof, het is erg belangrijk voor ons mensen en voor het leven op aarde in het algemeen. Wij mensen ademen zuurstof in en kunnen niet lang zonder. Bijna al het leven op aarde heeft zuurstof nodig. Levensvormen die geen zuurstof nodig hebben zijn veelal bacteriën. Maar wat is zuurstof precies? We geven je wat meer informatie over datgene wat ons in leven houdt.

Zuurstof

Zuurstof is een chemisch element, een andere naam voor zuurstof is oxigenium. Het wordt ingedeeld als een niet-metaal en behoort tot de zuurstofgroep in het zogeheten periodiek systeem. Zuurstof komt als enkelvoudige stof voor in de atmosfeer, met name als dizuurstof (O2). Als samengestelde stof komt zuurstof veel voor. Dit komt omdat een groot deel van het water en de aardkorst uit zuurstof bestaat. Ook het menselijke lichaam bestaat voor het grootste deel uit zuurstof. Gemeten naar gewicht is zuurstof de meest voorkomende stof in het menselijk lichaam. Het menselijk lichaam bestaat namelijk voor ongeveer 65% uit zuurstof. Hierbij is zuurstof een bouwsteen van water). Planten en bomen maken zuurstof, uit koolfstofdioxide, water en zonlicht.

Ontdekking van zuurstof

Het was de Zweedse apotheker Karl Wilhelm Scheele die in 1771 zuurstof ontdekte. Later ‘herontdekte’ Joseph Priestley het nog een keer waardoor het bredere bekendheid verkreeg. Het werd toen al snel bekend dat zuurstof, dat de lucht op aarde voor een vijfde deel vult, het voor mens, dier en tijdens duisternis ook plant, mogelijk maakt om te ademen. Daarnaast ontdekte wetenschappers dat het ook zuurstof is dat ontbranding mogelijk maakt. De wetenschapper Antoine Lavoisier herontdekte zuurstof ook nog eens in 1779 de wetenschappelijke naam oxygenium.

\

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 1 Gemiddeld: 4]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *