Wat was er eerder: de kip of het ei?

Het is een eeuwenoude vraag. Zowel Jan met de pet als de grote filosofen hebben zich over dit vraagstuk gebogen. Vaak als deze vraag in de gemiddelde huiskamer of op de werkvloer gesteld wordt weet niemand een bevredigend antwoord. Toch is er vanuit een evolutionair oogpunt een heel simpel antwoord te vinden. Lees verder om erachter te komen wat eerder was: de kip of het ei.

Wat voor ei?

Om de vraag ‘wat was er eerder: de kip of het ei?’ te kunnen beantwoorden moet je eerst jezelf afvragen: wat voor ei?

We weten namelijk dat voordat de kip, zoals we die vandaag de dag kennen, bestond, er talloze diersoorten waren die eveneens eieren legden. Honderden miljoenen jaren voordat onze kippen bestonden waren er al reptielen, vissen en amfibieën. En die legden eieren! In dat geval is het duidelijk: eieren bestonden al voordat er kippen waren. Het waren echter geen kippeneieren, waar kippen uit komen.

Het eerste kippenei

Het volgende is gebeurd; de ei-leggende voorouders van de hedendaagse kip evolueerden langzaam verder, totdat de eerste kip-achtige voorouder leefde die een ei legde, waaruit een kip kwam die we vandaag de dag kennen. Voor het vormen van een eierschaal, die een hedendaags kippenei bevat, is een specifiek eiwit nodig, Ovocleidin-17 genaamd. De directe voorouder van de kip was blijkbaar als mutatie geboren met dit eiwit, waardoor het een ei kon leggen, waaruit de hedendaagse kip werd geboren. De kip, zoals wij die kennen, bezit nog steeds dit specifieke eiwit en legt daarmee kippeneieren.

Het ei was eerder dan de kip

Het antwoord is dus duidelijk: het ei was hoe dan ook eerder dan de kip, hoewel het hedendaagse kippenei, alleen maar gelegd kan worden door kippen, die dit specifieke eiwit bezitten. De directe voorouder van de hedendaagse kip was een mutatie. Dat wil zeggen: de directe voorouder van de kip had een genetische afwijking ten opzichte van zijn directe voorouders. Dat is nou eenmaal hoe dat gaat in evolutie.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 2 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *