De Zeven Wereldwonderen uit de Oudheid

Rond 140 voor Christus stelde de Griekse schrijver en dichter Antipater van Sidon een lijst samen waarin zeven bouwwerken genoemd werden. Deze bouwwerken werden ‘De Zeven Wereldwonderen’ genoemd vanwege de artistieke en architectonische ambitie van de mensheid die bij de bouw kwamen kijken. Al deze bouwwerken zijn gebouwd in de oudheid en van deze zeven bouwwerken staat er nog maar één overeind. Hieronder laten wij je zien wat De Zeven Wereldwonderen waren.

Wat zijn de 7 wereldwonderen uit de oudheid?

1. De Hangende Tuinen van Babylonhangendetuinen

Koning Nebukadnezar II liet in de 6e eeuw voor Christus de Hangende Tuinen bouwen in Babylon, hedendaags Bagdad. De Hangende Tuinen waren een serie terrassen die versierd waren met bomen, struiken en bloemen. De Hangende Tuinen stonden langs de oever van de rivier de Eufraat en werden voorzien van water door ondergrondse kanalen.

2. De Kolossus van Rhodoskolossesrhodos

Rond 280 v. Chr. voltooide beeldhouwer Chares van Lindos zijn meesterwerk: Een bronzen beeld van de Griekse zonnegod Helios met een hoogte van ongeveer 30 meter. De Kolossus stond langs de kust in de haven van het Griekse eiland Rhodos en moet een geweldige waarneming zijn geweest voor zeevaarders die Rhodos kwamen bezoeken.

3. De Pharos van Alexandriëpharosalexandrie

Rond 250 v. Chr. liet de Egyptische koning Ptolemaeus II de Pharos van Alexandrië bouwen. Dit was een 134 meter hoge toren voor de kust van Alexandrië die fungeerde als vuurtoren. Een groot deel van de toren bestond uit marmer. Overdag werd bovenop de toren met een metalen spiegel het zonlicht weerkaatst richting de zee en ’s nachts werd er een groot vuur aangestoken.

4. De Zeus van Olympiazeusvanolypmia

In de Griekse stad olympia werd rond 432 v. Chr. in een tempel gewijd aan de god Zeus een standbeeld van hem voltooid. Dit standbeeld was ongeveer 13 meter hoog en moet een geweldige indruk gemaakt hebben op de bezoekers van de tempel.

5. Het Mausoleum van Halicarnassus

De bouw van dit paleis van de Perzische koning Mausolus werd rond 350 v. Chr. voltooid. Dit paleis was volledig bekleed met marmer en de sculpturen waren uiterst gedetailleerd in het marmer gehouwen. Het paleis was ongeveer 50 meter hoog.

6. De Tempel van Artemistempelartemis

Rond 550 v. Chr. werd de Tempel van Artemis gebouwd in Efeze in Turkije ter ere van de maagd-godin. De tempel gaf je met zijn 127 marmeren zuilen en schitterende sculpturen de indruk dat je in een soort hemel op aarde rond liep.

7. De Piramiden van Gizeh

gizeh1

Faraoh Cheops liet rond 2500 v. Chr. de Piramiden van Gizeh bouwen. Dit reusachtige bouwwerk is een architectonisch wonder. Eigenlijk bestaat het complex van deze piramiden uit meerdere piramiden en bouwwerken maar de Piramide van Cheops is het grootste bouwwerk met zijn hoogte van 139 meter. Het piramidecomplex van Gizeh is het enige van de Zeven Wereldwonderen wat nog overeind staat.

Nieuwe wereldwonderen

Hoewel het wereldwonder in Gizeh als enige nog overeind staat van alle zeven wereldwonderen uit de oudheid, is er in 2001 een stichting opgericht die 7 nieuwe wereldwonderen selecteerde. Deze wereldwonderen zijn gebouwd ná de oudheid en worden de Zeven Nieuwe Wereldwonderen genoemd.

 

 

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 0 Gemiddeld: 0]

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Leuk stukje over turkije ik zal het even delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *