De sterkste legers ter wereld

army howitzer

Al duizenden jaren lang voeren de mensen oorlog tegen elkaar om het bezit van grond, macht en geld. Deze zinloze oorlogen kosten vaak duizenden en soms zelfs miljoenen mensenlevens. In de Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldoorlog samen vielen bijna 100 miljoen doden. Toch wordt er nog steeds gigantisch veel geld geïnvesteerd in wapens, materieel en personeel om sterke legers te creëren en te behouden. Maar wat zijn dan de sterkste legers ter wereld?

De sterkste legers ter wereld

Rusland

Het Russische leger heeft 850.000 actieve troepen. Zij hebben niet het grootste aantal personeel in dienst, maar wat hun zoveel sterker maakt dan de meeste legers is dat zij een gigantische marinevloot hebben, een luchtmacht met 3500 militaire vliegtuigen en meer dan 15.000 tanks! Dit aantal is bijna 2 keer zoveel dan het aantal tanks dat de VS bezit. Rusland geeft jaarlijks 60 miljard dollar uit aan hun leger.

legerrusland

China

China geeft jaarlijks 146 miljard dollar uit aan defensie en hebben met 9000 tanks na Rusland het meeste aantal tanks. Het leger van China heeft het meeste personeel. Zij hebben maar liefst 2,3 miljoen actieve militairen in dienst! Geen ander leger ter wereld komt bij dit aantal in de buurt.

legerchina

 

India

 

Ook India heeft een gigantisch leger. India heeft een grote marine en een grote luchtmacht en zij hebben ongeveer 1,3 miljoen militairen in dienst. Ze geven wel een stuk minder uit aan hun leger dan de andere landen uit deze lijst. Met ongeveer 38 miljard per jaar lijkt het moeilijk om zo’n groot leger up-to-date te houden.

legerindia

Verenigde Staten van Amerika.

De uitgaven aan het Amerikaanse leger zijn vele male groter dan de uitgaven van de hierboven genoemde landen bij elkaar. De VS spendeert bijna 600 miljard dollar per jaar aan hun leger! Zij hebben 1,4 miljoen militairen in dienst, een marine met 286 schepen en een luchtmacht met 14.000 vliegtuigen. Het Amerikaanse materieel is ook nog eens hypermodern. Zij lopen technologisch meestal voor op de andere legers.

armyaircraftcarrier

Waar staat Nederland?

Nederland is een klein land en heeft veel sterke bondgenoten. Nederland heeft daarom ook maar 40.000 militairen in dienst. Het materieel van het Nederlandse leger is wel modern, maar Nederland bezit geen atoombom. Alle bovengenoemde landen wel. De VS is het enige land wat ooit atoombommen tegen de vijand heeft ingezet. De atoombom is dan ook meer een politiek middel dan een militair middel. (Totdat deze wordt ingezet natuurlijk)

army1

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 12 Gemiddeld: 2.7]

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Kees schreef:

  Is deze lijst hierarchisch bedoeld of zijn dit gewoon de 4 sterkste legers zonder dat gezegd wordt welke nummer 1 is?

 2. Yves schreef:

  Beste Kees, sorry voor de onduidelijkheid. De lijst is niet hiërarchisch bedoeld. Dit zijn de 4 sterkste legers als we kijken naar aantallen van personeel en materieel. Bij een confrontatie tussen deze legers zijn er andere factoren belangrijk die uiteindelijk meespelen in de uitkomst hiervan. Een belangrijke factor is de geografische ligging. Dit zagen we bijvoorbeeld bij de gefaalde invasies in Rusland van Napoleon en Hitler. De grote van Rusland maakte het moeilijk om troepen te bevoorraden en de kou demotiveerde soldaten en zorgde voor veel doden. Een andere belangrijke factor die meespeelt bij het bepalen van de uitkomst van een conflict is motivatie en steun van de bevolking. Dit speelde erg mee in bijvoorbeeld de Vietnam-oorlog. Hoewel de VS een veel groter en technologisch ontwikkelder leger had dan Vietnam is de VS er uiteindelijk niet in geslaagd om de oorlog te winnen. Hierbij zorgden de guerrilla-tactieken van de Vietcong er ook voor dat de Amerikaanse troepen gedemotiveerd raakten.

 3. Damian schreef:

  Amerika heeft een beter leger dan Rusland en Nederland staat op nummer 19 en heeft 59.346 soldaten en Nederland geeft ongeveer 8,5 miljard euro per jaar uit aan het leger

 4. Yves schreef:

  Beste Damian, bedankt voor je aanvulling. Maar wat bedoel je precies met ‘een beter leger’? Wanneer is een leger beter dan een ander leger?

 5. frango schreef:

  Damian, het enige wat ons land doet is bezuinigen op defensie. De militairen die wel wél hebben hoeven nog net niet zelf pang pang te roepen bij wapentraining… Daarbij worden opgeleide militairen bij de verkeerde posities/banen geplaatst. Ben het dus absoluut niet met je eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *