Wat zijn de verschillen slaapfasen?

Tijdens het slapen doorloopt je brein verschillende zogeheten slaapfasen. Je slaap bestaat uit 4 verschillende fasen en hebben ieder een eigen functie. Een goede nachtrust is van belang om deze verschillende slaapfasen zo optimaal mogelijk te laten verlopen en een goede mentale en fysieke gezondheid te kunnen behouden. Lees hieronder wat de verschillende slaapfasen inhouden.

Wat zijn de verschillende slaapfasen?

Fase 1: De sluimerfase

De sluimerfase is de fase dat je in bed ligt, vlak voor en vlak na dat je in slaap valt. Ook de momenten dat je tijdens het slapen tussendoor wakker wordt en weer in slaap valt vallen onder de sluimerfase. In deze fase wordt je hersenactiviteit langzamer. De sluimerfase heeft simpelweg de functie om jou in slaap te laten vallen.

Sommige mensen vallen makkelijker in slaap dan andere mensen. Lees eens onze slaaptips als je vaak moeite hebt in slaap te komen.

Fase 2: Lichte slaap

Dit is de fase dat je daadwerkelijk het bewustzijn van je wakkere staat verliest en begint te slapen. Je spieren ontspannen en soms zodanig dat ze plots beginnen te trekken of te bewegen. Vaak wordt dit in je geest verbeeld als naar beneden vallen. In de lichte slaap-fase vertraagt tevens je ademhaling en je hartslag. Ook je lichaamstemperatuur daalt. In je lichte slaap wordt je makkelijker wakker dan in de andere slaapfasen.

Fase 3: Diepe slaap

In deze slaap daalt je bloeddruk en is je hersenactiviteit het traagst. De diepe slaap-fase is de fase waarin je lichaam en brein zich herstelt. Het lichaam houdt zich bezig met het herstellen van je spieren, door meer bloed naar de spieren te laten stromen, groeihormoon uit te geven en weefsel en cellen te repareren.

In deze fase wordt je moeilijker wakker en ben je zelfs wazig en gedesoriënteerd als je toch wakker wordt.

Fase 4: REM-slaap

In je REM-slaap gaat je hartslag weer omhoog en versnelt je ademhaling. De REM-slaap is de fase waarin je dromen het meest levendig zijn. Waar je diepe slaap vooral voor lichamelijk herstel zorgt, zorgt je REM-slaap voor geestelijk herstel. In een goede REM-slaap kunnen emoties verwerkt worden en profiteren je geheugen, leervermogen en creativiteit.

REM staat voor ‘Rapid Eye Movement’, oftewel: ‘snelle oog beweging’. In de REM-slaap bewegen namelijk je ogen heel snel van links naar rechts.

Slaapcycli

Een gemiddelde nacht slapen bestaat uit verschillende slaapcycli. Dit betekent dat je meerdere keren per nacht de verschillende slaapfasen, zoals hierboven beschreven, doorloopt.

Gemiddeld zo’n 3 tot 5 keer per nacht doorloop je de 4 verschillende slaapfasen.

Slecht slapen

Bij een goede nachtrust komt de sluimerfase het minste vaak voor, namelijk bij het in slaap vallen, het wakker worden en misschien nog een keer tussen het slapen door. Het is niet ongewoon of slecht om meerdere keren per nacht wakker te worden, maar het wakker liggen moet dan niet te lang duren. Veel en lang wakker liggen terwijl je eigenlijk moet slapen heeft dus een negatieve invloed op je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Lees hier wat de verschillende oorzaken en oplossingen voor slaapproblemen zijn

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 2 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *