Wie heeft de telefoon uitgevonden?

Wie heeft de telefoon uitgevonden? Veel mensen die zich afvragen wie de uitvinder van de telefoon is komen als eerste bij Alexander Graham Bell uit. Niet gek want de term bellen is van zijn naam afgeleid. Maar de eigenlijke uitvinder van de telefoon is toch echt iemand anders, namelijk de Italiaan Antonio Meucci.

Antonio Meucci, uitvinder van de telefoon

Antonio Meucci werd geboren in het jaar 1808 in Italië, in de buurt van Florence. Nadat hij vormgeving en werktuigbouwkunde had gestudeerd was hij als technicus in dienst van verschillende theaters. Op zijn  27e reisde hij af naar Cuba om ook daar bij een theater aan de slag te gaan. In Cuba vond hij een manier om zieken te behandelen met elektrische schokken. Bij toeval ontdekte hij dat koper de stem van een mens kan geleiden. Hij hoorde een vriend wat zeggen in de kamer naast de kamer waar hij aan het werk was, hij ontdekte dat dit mogelijk was door een koperen draad.

Antonio Meucci, uitvinder van de telefoon

Antonio Meucci, uitvinder van de telefoon

Tien jaar werkte Antonio Meucci aan de uitvinding die nu door ons een telefoon genoemd wordt. In 1850 verhuisde hij naar New York om zijn uitvinding groot te maken. Maar de verlamming van zijn vrouw, een explosie waardoor hij gewond raakte en financiële tekortkomingen in de daarop volgende jaren zorgde ervoor dat hij nooit het patent kreeg op de telefoon die hij uitgevonden had. Tijdens zijn tijd in het ziekenhuis verkocht zijn vrouw prototypes van zijn uitvindingen aan opkopers, één van hen was Graham Bell.

Patent

In 1871, 1872 en 1873 probeerde Meucci patent op zijn uitvinding te krijgen, maar hij had niet voldoende geld om het patent aan te schaffen. Hij klopte ook ook bij het bedrijf Western Union aan om een investering los te weken. In 1872 stuurde hij zijn model van de telefoon inclusief beschrijving op naar het bedrijf. Men had toen geen tijd om een test te organiseren, in 1974 meldden Western Union hem dat het model en de beschrijving zoek waren geraakt.

uitvinder graham bell

Alexander Graham Bell richtte het eerste telefoonbedrijf op, maar hij heeft de telefoon niet uitgevonden

In 1876 vroeg Alexander Graham Bell een patent aan op iets wat verdacht veel op een telefoon leek. Meucci kwam erachter en nam een advocaat in de arm om protest in te dienen bij het ‘United States Patent Office’. Ook daar bleek de beschrijving van het patent van Meucci kwijtgeraakt. Later kwam naar boven dat werknemers van het Pattent Office de informatie over de telefoon aan Bell gegeven of verkocht hadden. Ook bleek dat Western Union een winstuitkering van 20% van het bedrijf van Bell kreeg. Meucci startte in 1886 een rechtszaak welke doorliep tot zijn dood, na de dood van Meucci kwam de zaak te vervallen. Pas in 2002 kreeg hij erkenning voor zijn werk, het Amerikaanse congres eert zijn werk sindsdien in een wet.

Wanneer is de telefoon uitgevonden?

Het idee voor de telefoon is dus ontstaan in Cuba rond het jaar 1840 en de uitvinding werd gemaakt en verbeterd in de tien jaar die daarop volgden. De telefoon is dus tussen 1840 en 1850 uitgevonden. In 1871 vroeg de uitvinder van de telefoon, Antonio Meucci patent aan, wat hij dus nooit zou krijgen.

De opkomst van mobiele telefoons en de evolutie van mobiele communicatie

De opkomst van mobiele telefoons en de evolutie van mobiele communicatie hebben de manier waarop we communiceren voorgoed veranderd. Het begon allemaal met de eerste mobiele telefoons in de jaren 80, die groot, lomp en duur waren. De eerste mobiele netwerken waren analoog en hadden beperkte dekking. In de jaren 90 werd de digitale technologie geïntroduceerd en de eerste mobiele telefoons werden kleiner en lichter.

De ontwikkeling van 2G-technologie zorgde voor snellere gegevensoverdracht en de mogelijkheid om sms-berichten te versturen. Met de komst van 3G- en 4G-technologieën werd internettoegang op mobiele telefoons steeds beter en sneller, waardoor het gemakkelijker werd om onderweg e-mails te checken en online te surfen. Tegenwoordig zijn mobiele telefoons niet alleen draagbaar en veelzijdig, maar ook sterk verbonden met de cloud en IoT-apparaten. De evolutie van mobiele communicatie is nog lang niet voorbij en de opkomst van 5G en toekomstige technologieën belooft nog meer veranderingen en verbeteringen in de manier waarop we communiceren.

Wie heeft de mobiele telefoon uitgevonden?

De mobiele telefoon is uitgevonden door Martin Cooper, een Amerikaanse ingenieur en uitvinder, in 1973. Hij werkte destijds voor Motorola en maakte het eerste mobiele telefoongesprek op 3 april 1973. De telefoon die hij gebruikte, de Motorola DynaTAC, woog bijna een kilogram en had een batterijduur van slechts 20 minuten, maar het was een enorme doorbraak in de telecommunicatie-industrie en het begin van wat later zou uitgroeien tot de moderne smartphone.

Wie heeft de smartphone uitgevonden?

De ontwikkeling van de moderne smartphone is te danken aan verschillende uitvinders en ingenieurs, en er is niet één persoon die de uitvinding kan claimen. Verschillende bedrijven, zoals Apple, Samsung, BlackBerry en Nokia, hebben allemaal bijgedragen aan de ontwikkeling van de moderne smartphone. Het eerste apparaat dat als “smartphone” werd beschouwd, was de IBM Simon, die in 1993 werd uitgebracht. Het had al verschillende functies die we vandaag de dag als standaard beschouwen, zoals een touchscreen, een kalender, een adresboek en e-mail. Sindsdien hebben verschillende bedrijven hun eigen versies van smartphones ontwikkeld, elk met unieke functies en specificaties.

 

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 13 Gemiddeld: 3.4]

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Adolf schreef:

    Dit bewijst alweer hoe vreeselijk gierig de geaard heid van de mens is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *