Wie was de verzetsheld Maduro, naamgever van Madurodam?

george maduro

De verzetsheld George Maduro wordt geboren in Curacao en groeit op in een welgestelde Joodse familie. Op 10-jarige leeftijd verhuisd hij naar Den Haag in Nederland om een opleiding t volgen. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vecht hij tegen de Duitsers en verdedigt hij Villa Leeuwenburg in Leidschendam succesvol. Vandaag de dag bekend staat deze villa bekend als Buitengoed Dorrepaal. Na de capitulatie van Nederland op 15 mei 1940 wordt hij als krijgsgevangene in het Oranjehotel geplaatst. Ongeveer een half jaar later wordt hij vrijgelaten.

Madurodam is vernoemd naar Maduro. Madurodam zelf is opgericht als oorlogsmonument. Op 4 mei vindt in Madurodam jaarlijks de Kinderherdenking plaats.

Maduro gaat in het verzet en wordt opgepakt

Na zijn vrijlating gaat Maduro al snel in het verzet. Hij voert met name spionagewerk uit. In mei 1941 wordt hij opnieuw opgepakt door de Duitsers en belandt hij wederom in het Oranjehotel, dit keer in de ‘Untersuchungshaft’. Later wordt hij overgeplaatst naar cel 635. Daar zit hij in een eenzame opsluiting zonder enig contact met de buitenwereld.

Transport naar Dachau

Uiteindelijk wordt Maduro vrijgelaten op 15 december 1941. Hij gaat verder met zijn verzetsactiviteiten. Wanneer hij zich in 1942 net als andere reserveofficieren moet melden bij de Duitsers duikt hij onder bij een vriend en blijft hij actief in het verzet. Wanneer hij in 1943 naar Spanje vertrekt om zich in Londen aan te melden bij de Nederlandse strijdkrachten wordt hij verraden. Op de Belgisch-Franse grens wordt hij opgepakt. In 1944 komt hij in het concentratiekamp Dachau terecht waar hij in 1945 overlijdt aan vlektyfus.

Foto: Roel Wijnants

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 3 Gemiddeld: 4.7]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *