Wrede personen uit de geschiedenis: Leopold II

leopold2

In 1865 werd Leopold II koning van België. Tussen 1876 en 1884 sponsorde hij verkenningstochten door de oerwouden van Congo (toen Kongo-Vrijstaat) , om vervolgens dit land in 1885 te claimen als zijn privékolonie. Hij was uit op rijkdom en liet de Congolese bevolking, onder toeziend oog van zijn leger, de grondstoffen voor hem vergaren.

De gruwelijke daden van Leopold II

23 jaar lang voerde Leopold II een uiterst wreed en gewelddadig bewind in Congo, onder het mom van de zogenaamde missie om de primitieve en barbaarse bevolking van Congo beschaving bij te brengen. Het was juist Leopold II die zeer barbaarse praktijken liet uitvoeren door zijn leger in Congo.

Leopold II liet de handen afhakken van de Afrikaanse werkers die aan het einde van de dag niet genoeg rubber hadden verzameld. Zelfs jonge kinderen werden niet gespaard. Een Duitse krant uit die tijd meldde dat er op één dag niet minder dan 1308 handen verzameld waren.

leopold2congo

Onder de slachtoffers waren ook kinderen. Miljoenen mensen werden verminkt of vermoord onder het bewind van Leopold II.

Het leger van Leopold II ging dorp na dorp af. In elk dorp gijzelden en ketenden zij de vrouwen van het dorp om de mannen aan te zetten rubber uit het oerwoud te verzamelen voor Leopold II.

Het leger van Leopold II was 23 jaar lang zeer intensief bezig met deze gruwelijke praktijken. In deze periode werden zoveel Congolezen aan het werk gezet of vermoord, dat de bevolking er 23 jaar lang vrijwel niet aan toe kwam om eten te verbouwen of te jagen, waardoor Congo ook nog eens geteisterd werd door hongersnoden en ziektes.

leopold2congo3

Rijkdom ten koste van de inheemse bevolking

Vóór Leopolds bewind woonden er circa 20 miljoen Congolezen in Congo. Aan het einde van zijn bewind woonden er nog maar 10 miljoen Congolezen. In slechts 23 jaar stierf de helft van de Congolese bevolking als gevolg van honger, ziekten, verminkingen en andere ontberingen.

leopold2congo2

Leopold II startte dure bouwprojecten van zijn vergaarde rijkdom, waaronder de bouw van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, dat nog steeds bestaat in Tervuren in België.

In 1908 werden de wandaden van Leopold II publiekelijk bekend gemaakt, waardoor hij gedwongen was het bestuur van Kongo-Vrijstaat over te leveren aan de Belgische regering. In 1909 stierf Leopold II aan een hersenbloeding.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 13 Gemiddeld: 2.1]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *