Wrede personen uit de geschiedenis: Vlad Dracula

vlad

Vlad Dracula

Iers schrijver Bram Stoker bracht in 1897 zijn boek Dracula uit. Een roman over de wrede Graaf Dracula, een vampier uit Transsylvanië. De hoofdpersoon van zijn boek baseerde hij op een historisch figuur, namelijk Vlad III.

Vlad III was vorst van Walachije in 1448, 1456 tot 1462 en in 1476. Zijn vader was een ridder van de Orde van de Draak en werd ‘Dracul’ genoemd. Vlad III, als zoon van Dracul, werd ‘Dracula’ genoemd. Een andere bijnaam die Vlad III kreeg was Vlad de Spietser.

Als vorst val Walachije, een gebied in het huidige Roemenië, had Vlad Dracula een conflict met de Turken. Toen de Turken met 90.000 man achter Vlad aankwamen vluchtten hij met zijn troepen richting de hoofdstad en riep hij de bevolking van elk dorp waar hij langskwam op om de dorpen plat te branden, al het voedsel te vernietigen en de waterbronnen te vergiftigen. Deze zogeheten ‘tactiek van de verschroeide aarde‘ zorgde voor een laag moreel bij de Turkse troepen die langs deze dorpen trokken in achtervolging van Vlad III.

De Turkse troepen besloten om direct naar de hoofdstad op te rukken. Echter, eenmaal aangekomen in de hoofdstad wachtten hen een nog grotere morele tegenslag. Zij aanschouwden ongeveer 23.000 gespietste Turken in en rond de stad.

'Bos der gespietsten'

‘Bos der gespietsten’

Bij het spietsen wordt het slachtoffer met de anus op een scherpe houten paal gezet, die vervolgens het lichaam binnendringt via de endeldarm en langs de ruggengraat een weg omhoog vind om ergens boven in het lichaam weer eruit te komen. Bij voorkeur werden er geen vitale organen geraakt waardoor het dagen kon duren voor de dood intrad.

Zo aanschouwden de Turkse troepen ‘het bos der gespietsten’ waarvan wellicht een groot deel van de slachtoffers nog leefden. De Turkse commandant was ontzet door dit aanzicht en besloot met zijn troepen terug te trekken. Vlad Dracula zou voortaan bekend staan als Vlad de Spietser.

Hoe Vlad Dracula aan zijn einde is gekomen blijft een mysterie. Sommigen zeggen dat hij door een verrader is gedood. Anderen zeggen dat de Turken hem uiteindelijk te pakken hebben gekregen en hem gespietst hebben.

De schrijver Bram Stoker baseerde hoogstwaarschijnlijk de vampier Dracula uit zijn boek op de wrede historische figuur Vlad de Spietser.

Het kasteel van Vlad Dracula in Walachije

Het kasteel van Vlad Dracula in Walachije

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 0 Gemiddeld: 0]

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. cor schreef:

    Bij dit verhaal dient te worden aangetekend dat de aantallen, zoals een Turks leger van 90.000 man en 23.000 gespietste Turken vrijwel zeker overdreven zijn. Vermoedelijk is het aantal soldaten van het Turkse leger eerder 9.000. Nog altijd een enorm leger voor die tijd. Het aantal gespietsten is eerder 2300 geweest. Bedenk hierbij dat het overdrijven in aantallen in die tijd een literair gebruik was om de enormiteit van het gebeuren aan te geven.
    Een en ander is het feitelijke verschil tussen kroniekschrijving en geschiedschrijving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *